Jagodzianki

11 stycznia 2010,
dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

    5 szkanek mąki
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    1 szklanka mleka
    50 g drożdży
    4 jaja
    125 g masła
    40 dag jagód
    2 łyżki cukru pudru
    1 żółtko

      Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dokładnie rozmieszać. Wymieszać z łyżką mąki i cukru i zaczyn odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. W tym czasie jajka utrzeć z resztą curku, połączyć z zaczynem oraz resztą mąki, a także dodać cukier waniliowy. Wyrobić ciasto, a na koniec dodać rozpuszczone wcześniej i wystudzone masło. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie z ciasta uformować wałek i pokroić na niewielkie krążki, które delikatnie spłaszczyć. Na środku każdego z nich ułożyć po łyżce umytych i wymieszanych z cukrem pudrem jagód. (Jagody teraz mogą być mrożone). Każdą z nich posmarować rozmąconym żółkiem wymieszanym z niewielkę ilością wody. Zlepić bułeczki i piec je w nagranym do 180 stopniu stopni piekarniku przez ok. 20 – 25 minut. Podawać posypane cukrem pudrem.

      file1263239051



      FORUM - bieżące dyskusje

      Samotne wakacje - jak je spędzić?
      Można też korzystać z hosteli i pokojów wieloosobowych. Tam płaci się za łóżko,...
      Gry, zabawy, skecze w domu, na impr…
      O jejku, jak dawno w to nie grałam. Na imprezę idealne, bo rozgrywki krótkie....
      Problemy z roślinkami
      Ciekawa kompozycja te dwa kwiaty razem. Nie pomyślałabym o tym, bo wydawać by...
      horoskopy, wróżby
      A to jest ciekawe, że nawet osoby, które nie wierzą w horoskopy, z ciekawości...