Jagodzianki

11 stycznia 2010, dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

    5 szkanek mąki
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    1 szklanka mleka
    50 g drożdży
    4 jaja
    125 g masła
    40 dag jagód
    2 łyżki cukru pudru
    1 żółtko

      Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dokładnie rozmieszać. Wymieszać z łyżką mąki i cukru i zaczyn odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. W tym czasie jajka utrzeć z resztą curku, połączyć z zaczynem oraz resztą mąki, a także dodać cukier waniliowy. Wyrobić ciasto, a na koniec dodać rozpuszczone wcześniej i wystudzone masło. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie z ciasta uformować wałek i pokroić na niewielkie krążki, które delikatnie spłaszczyć. Na środku każdego z nich ułożyć po łyżce umytych i wymieszanych z cukrem pudrem jagód. (Jagody teraz mogą być mrożone). Każdą z nich posmarować rozmąconym żółkiem wymieszanym z niewielkę ilością wody. Zlepić bułeczki i piec je w nagranym do 180 stopniu stopni piekarniku przez ok. 20 – 25 minut. Podawać posypane cukrem pudrem.

      file1263239051



      FORUM - bieżące dyskusje

      Naturalne kosmetyki
      Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
      Typy mężczyzn
      Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
      Jak można zostać dietetykiem
      Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
      leczenie niepłodnosci
      Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...