Jagodzianki
Składniki:
50 dag jagód
7 dag drożdży
szklanka mleka
0,5 kg mąki
2 jaja
3 żółtka
0,5 kostki masła
cukier waniliowy
szklanka cukru kryształu
szczypta soli
Przygotowanie:
Rozcieramy drożdże z łyżką cukru, dodajemy pół szklanki mleka i łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut aż masa wyrośnie.Masło topimy w garnuszku. Żółtka i całe jajko ucieramy z połową szklanki cukru i cukrem waniliowym, dodajemy mąkę, zaczyn, sól i resztę mleka . Wszystko dokładnie mieszamy.
Wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając przestudzonego masła do momentu aż będzie dobrze odchodziło od ręki. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto będzie rosło przez około pół godziny.
Nadzienie:Jagody przebieramy, płuczemy, osączamy i mieszamy z cukrem.
Z ciasta formujemy wałek,odcinamy z niego kawałki, formujemy w placuszki, nakładamy na nie nadzienie ,szczelnie zlepiamy ciasto tak aby nie rozwaliły się.
Blachę obkładamy pergaminem na blasze układamy jagodzianki odstawiamy jeszcze na około kwadrans do wyrośnięcia. Smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180°C.
Jagodzianki są wyśmienite dla małe i dużego;)Polubi je każdy
Smacznego