Jagodzianki

20 lipca 2012, dodał: Storczyk
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

50 dag jagód
7 dag drożdży
szklanka mleka
0,5 kg mąki
2 jaja
3 żółtka
0,5 kostki masła
cukier waniliowy
szklanka cukru kryształu
szczypta soli

Przygotowanie:
Rozcieramy drożdże z łyżką cukru, dodajemy pół szklanki mleka i łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut aż masa wyrośnie.Masło topimy w garnuszku. Żółtka i całe jajko ucieramy z połową szklanki cukru i cukrem waniliowym, dodajemy mąkę, zaczyn, sól i resztę mleka . Wszystko dokładnie mieszamy.
Wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając przestudzonego masła do momentu aż  będzie dobrze odchodziło od ręki. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto będzie rosło przez około pół godziny.

Nadzienie:Jagody przebieramy, płuczemy, osączamy i mieszamy z cukrem.

Z ciasta formujemy wałek,odcinamy z niego kawałki, formujemy w placuszki, nakładamy na nie nadzienie ,szczelnie zlepiamy ciasto tak aby nie rozwaliły się.
Blachę obkładamy pergaminem na blasze układamy jagodzianki odstawiamy jeszcze na około kwadrans do wyrośnięcia. Smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180°C.

Jagodzianki są wyśmienite dla małe i dużego;)Polubi je każdy

Smacznego

file1342776951



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...