Jagodzianki

20 lipca 2012,
dodał: Storczyk
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

50 dag jagód
7 dag drożdży
szklanka mleka
0,5 kg mąki
2 jaja
3 żółtka
0,5 kostki masła
cukier waniliowy
szklanka cukru kryształu
szczypta soli

Przygotowanie:
Rozcieramy drożdże z łyżką cukru, dodajemy pół szklanki mleka i łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut aż masa wyrośnie.Masło topimy w garnuszku. Żółtka i całe jajko ucieramy z połową szklanki cukru i cukrem waniliowym, dodajemy mąkę, zaczyn, sól i resztę mleka . Wszystko dokładnie mieszamy.
Wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając przestudzonego masła do momentu aż  będzie dobrze odchodziło od ręki. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto będzie rosło przez około pół godziny.

Nadzienie:Jagody przebieramy, płuczemy, osączamy i mieszamy z cukrem.

Z ciasta formujemy wałek,odcinamy z niego kawałki, formujemy w placuszki, nakładamy na nie nadzienie ,szczelnie zlepiamy ciasto tak aby nie rozwaliły się.
Blachę obkładamy pergaminem na blasze układamy jagodzianki odstawiamy jeszcze na około kwadrans do wyrośnięcia. Smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180°C.

Jagodzianki są wyśmienite dla małe i dużego;)Polubi je każdy

Smacznego

file1342776951



FORUM - bieżące dyskusje

Reportaże, książki oparte na faktac…
Fajne książki reportażowe o wschodniej Polsce ma wydawnictwo Paśny Buriat. Łączą opisy przyrody...
Klasyka literatury - do czego wraca…
Ja lubię wrócić do "Nocy i dni"...
ulubione filmy
Ja zawsze oglądam "Jak rozpętałem II wojnę światową" - Marian Kociniak to mistrz aktorstwa...
Na jakim filmie ostatnio byłaś w ki…
"Fenicki układ" - ciekawy film z wątkami biznesowymi i kryminalnymi ,które łączą się w...