Jagnięce szaszłyki

9 kwietnia 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny
Jagnięce szaszłyki z sosem jogurtowym
Składniki:
Sos jogurtowy: 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1/4 szklanki plus 2 łyżki stołowe kwaśnej śmietany
2 łyżki soku z limonki
1 ząbek czosnku
1/4 łyżeczki kminku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz
Szaszłyki: 2 kg chudego mięsa jagnięcego, pokrojone w grubą kostkę
1 łyżeczka mielonego kminku
sól i pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
1 mały bakłażan, pokrojony w grubą kostkę
1 czerwona i żółta papryka, pokrojona na kawałki
1/2 kg pomidorków koktajlowych
Przygotowanie:
Sos: wymieszać jogurt, śmietanę i sok z limonki w misce do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać czosnek, kminek i pietruszkę, doprawić solą i pieprzem. Podawać w temperaturze pokojowej.
Szaszłyki: Posypać jagnięcinę kminkiem, solą, pieprzem i pokropić olejem. Nabić mięso na 8 metalowych szpikulców do szaszłyków, na przemian z bakłażanem, paprykami i pomidorami. Pokropić szaszłykioliwą, doprawić solą i pieprzem. Grillować obracając, aż jagnięcina będzie  rumiana (od 12 do 15 min.). Podawać na ciepło.