Jagnięce szaszłyki

9 kwietnia 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny
Jagnięce szaszłyki z sosem jogurtowym
Składniki:
Sos jogurtowy: 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1/4 szklanki plus 2 łyżki stołowe kwaśnej śmietany
2 łyżki soku z limonki
1 ząbek czosnku
1/4 łyżeczki kminku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz
Szaszłyki: 2 kg chudego mięsa jagnięcego, pokrojone w grubą kostkę
1 łyżeczka mielonego kminku
sól i pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
1 mały bakłażan, pokrojony w grubą kostkę
1 czerwona i żółta papryka, pokrojona na kawałki
1/2 kg pomidorków koktajlowych
Przygotowanie:
Sos: wymieszać jogurt, śmietanę i sok z limonki w misce do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać czosnek, kminek i pietruszkę, doprawić solą i pieprzem. Podawać w temperaturze pokojowej.
Szaszłyki: Posypać jagnięcinę kminkiem, solą, pieprzem i pokropić olejem. Nabić mięso na 8 metalowych szpikulców do szaszłyków, na przemian z bakłażanem, paprykami i pomidorami. Pokropić szaszłykioliwą, doprawić solą i pieprzem. Grillować obracając, aż jagnięcina będzie  rumiana (od 12 do 15 min.). Podawać na ciepło.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Największe błędy ślubnych stylizacj…
Ja widziałam niedopasowaną suknię do figury, młoda wyglądała jak opięty baleronik, no ale spełniła...
Gophering - zmora randkowiczów
Częste zjawisko, sama je widziałam - tzn. tej osoby już więcej nie widziałam :D
Salon fryzjerski w Poznaniu - gdzie…
Sama jeżdżę 35 km do mojej fryzjerki, ale to jedyna, co umie ułożyć moje...
Nadmierne poczucie odpowiedzialnośc…
To męczące, nie można wtedy zdać się na innych, tylko samemu się wszystkim zajmujesz...