Jagły z owocami
Artykuł zewnętrzny
Kasza jaglana jest dużo zdrowsza inne kasze i biały ryż. Możemy przyrządzać ją na różne sposoby. Dzisiaj wersja na słodko…
Składniki na 2-3 porcje:
- 0,5 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka mleka
- 1 opak. cukru waniliowego 16g
- 25 dkg wiśni
- 2 małe jabłka
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego Demerara
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej (mąki kartoflanej)
- szczypta soli
Opis przygotowania
Kaszę płuczemy na sicie, zalewamy mlekiem, dodajemy szczyptę soli i cukier waniliowy, gotujemy na malutkim ogniu, pod przykryciem, aż kasza wchłonie cały płyn (ok.15-20 min.). Wiśnie płuczemy, drylujemy, posypujemy w rondelku cukrem i cynamonem, dodajemy ok. 0,5 szkl. wody i gotujemy na małym ogniu ok.5 min.. Dodajemy obrane, pokrojone na ósemki jabłka, gotujemy jeszcze 2-3 min.. Mąkę rozprowadzamy w 3 łyżkach zimnej wody, dodajemy do owoców, mieszamy aż się zagotuje. Podajemy układając na talerzu kopczyki z kaszy i polewając dookoła sosem z owocami.