Jabłkowy pudding z corn flakes

20 grudnia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Taki szybciutki – prosty deser

Czas : 45 minut

Składniki :

  • 2 filiżanki płatków kukurydzianych corn flakes
  • 2 jabłka utarte na tarce jarzynowej
  • 5 łyżek cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 filiżanka słodkiej śmietanki 18 %
  • masło do wysmarowania foremki
  • bułka tarta do wysypania foremki
  • aromat waniliowy do smaku
  • Amaretto do smaku
  • cynamon do smaku
  • cukier karmelowo-waniliowy ( w młynku ) do posypania

Wysmarować foremkę masłem i wysypać bułką tartą . Jabłka odcisnąć z nadmiaru soku . Wymieszać z 2 łyżkami cukru i szczyptą cynamonu. Śmietankę zmiksować z 3 łyżkami cukru, żółtkami ( 3 szt ), aromatem waniliowym i Amaretto .Białko ubić na pianę .

Na dno wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki do zapiekania wsypać 1 filiżankę płatków corn flakes . Na nie wyłożyć jabłko .Polać połową śmietany. Na to pozostałe płatki i resztę śmietanki. Lekko docisnąć płatki z wierzchu tak by były zmoczone śmietanką . Na wierzch wyłożyć pianę z białka i posypać ja cukrem karmelowo-waniliowym .

Wstawić do piekarnika . Nastawić go na 180 * C i zapiekać aż beza się zarumieni ( ok  30 minut )

Podawać na ciepło lub przestudzone – jak kto lubi. Można podać z lodami, bitą śmietaną – czym kto lubi- moim zdaniem sama z siebie zapiekanka jest smaczna i nic jej nie potrzeba .

file1292832070



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz