Biszkopt z jabłkami z ptasim mleczkiem
BISZKOPT: 3 jaja, 3łyżki cukru, 3 łyżki mąki.
Białka ubić z cukrem. Dodawać po 1 żółtku. Dodać mąkę, wymieszać. Piec 25 min w 170 st.
MASA JABŁKOWA:1kg jabłek, szkl. cukru, 1/4 szkl. wody, 1/2 łyzki żelatyny.
Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać cukier, smażyć, czasem mieszając. Na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody, dobrze wymieszać. Wyłożyć na ciasto, ostudzić.
MASA BUDYNIOWA: 3 żółtka, 1/2 l mleka, łyzka mąki ziemniaczanej, kost. margaryny, 1/2 szkl. cukru pudru, cukier waniliowy, łyżka żelatyny, 3 łyżki gorącej wody.
Mąkę z żółtkami dobrze rozmieszać w 1/2 szkl. mleka. Rezsztę mleka zagotować. Ugotować budyń, ostudzić. Margarynę utzreć z pudrem i cukrem waniliowym. Dodawać po łyżce budyniu. Żelatynę rozpuścić, ostudzić i dodać do masy. Chwilę ucierac. Wyłożyć na masę jabłkową.
MASA GALARETKOWA: 3 białka, 2 łyżki cukru, galaretka.
Białka ubić z cukrem. Galaretkę rozpuścić w 1/4 szkl. gorącej wody. Energicznie mieszając wlać do białek. Chwilę ubijać, ostudzić. Wyłożyć na masę budyniową. Wierzch posypać startą czekoladą.Schłodzić.