Jabłka faszerowane kaszanką
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 4 duże jabłka
- 15 dag kaszanki
- 1 czerwona cebula
- 2 korniszony
- 3-4 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej
- Majeranek
- Tymianek
- Mielona papryka
- Sok z cytryny
- Sol, pieprz
Przygotowanie:
- Jabłka umyj odetnij wierzchy i łyżeczką wydrąż miąższ z pestkami. Skrop sokiem z cytryny i oprósz tymiankiem.
- Kaszankę wyjmij z osłonki, rozgnieć widelcem.
- Cebulę obierz i opłucz. Odkrój cztery plasterki, a resztę drobno posiekaj. Dodaj do kaszanki razem z pokrojonym w drobną kostkę korniszonami oraz ugotowaną kaszą gryczaną. Dopraw majerankiem, mieloną papryką, solą oraz pieprzem.
- Wydrążone jabłka napełnij przygotowanym farszem z kaszanki. Każde przykryj plasterkiem cebuli i zawiń w folię aluminiową. Piecz w piekarniku lub grilluj około 30 minut .