Jabłecznik z budyniem

18 sierpnia 2011, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

CIASTO:

  • 4 szklanki mąki,
  • szklanka cukru,
  • 3 jaja,
  • kostka margaryny,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Zagnieść ciasto, podzielić na 2 nierówne części. Większą część rozwałkować na blaszkę.

DODATKOWO: 1kg jabłek, 2 1/2 szkl. mleka, 2 budynie owocowe, łyżeczka masła, cukier waniliowy oraz cukier do budyniu.

Jabłka pokroić w dość duże plastry i ułożyć na cieście. Posypać je cukrem waniliowym. Budynie ugotować na mleku z cukrem. Dodać do nich masło. Gorącym budyniem zalać jabłka. Przykryć drugą częścią ciasta. Piec 55 min. Zimne posypać pudrem.

Przepis na ten pyszny jabłecznik dostałam od mamy.

file1313677966