Jabłecznik sypany z kaszy manny

11 września 2018, dodał: Izabela77
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

 

– 1,5 szklanki mąki

– 1,5 szklanki cukru

– 1,5 szklanki kaszy manny

– 150 g masła

– 2 łyżeczki cynamonu

– 1,2 kg jabłek kwaśnych

 Przygotowanie:

Mąkę, cukier i kaszę mannę mieszamy razem w misce. Mieszankę dzielimy na trzy części. Jedną część przygotowanej mieszanki wysypujemy na blachę o wymiarach 22 x 26 cm, wysmarowanej masłem i osypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Połowę jabłek wykładamy na mieszankę ciasta i posypujemy łyżeczką cynamonu. Na jabłka wysypujemy drugą część mieszanki i wykładamy pozostałe jabłka, posypując cynamonem.
Na wierzch dajemy ostatnią część mieszanki i układamy cienko pokrojone masło lub starte na tarce, tak aby pokryło całą powierzchnię. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut w 180 stopniach. Jabłecznik jest pyszny na ciepło jak i również na następny dzień.

file1384190264