Jabłecznik z lukrem Pyzy
jabłecznik..mmm…słodki, pachnący, z dużą ilością jabłkowego nadzienia…
składniki:
- NADZIENIE:
- 1,5-2 kg jabłek (dałam m/w po połowie renet i championów)
- 10 dkg kandyzowanej, posiekanej skórki pomarańczowej
- 1/3 szkl. cukru zwykłego (jeśli jabłka są słodkie można zrezygnować z tego cukru)
- 2 płaskie łyżeczki mielonego cynamonu
- CIASTO:
- 3 szkl. mąki pszennej (szkl. o poj. 250ml)
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 kostka 250g masła lub margaryny
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 3/4 szkl. cukru zwykłego
- 1-2 łyżki śmietany
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- LUKIER:
- 1 szkl. cukru pudru
- sok z jednej cytryny
- 2 łyżki syropu truskawkowego (takiego do rozcieńczania)
sposób przygotowania:
NADZIENIE: Jabłka umyć dokładnie, obrać, wykroić gniazda nasienne. Miąższ pokroić w kostkę. Połowę jabłek włożyć do rondla, podlać kilkoma łyżkami wody i smażyć aż się rozpadną. Dodać resztę jabłek, skórkę, cynamon i ew. cukier, dusić jeszcze 5 min..Jeśli farsz wydaje nam się zbyt rzadki to smażyć go jeszcze kilka minut bez przykrycia żeby odparował nadmiar płynu. Odstawić do ostudzenia.
CIASTO: Mąkę przesiać z solą i proszkiem do pieczenia. Miękkie masło pokroić na kawałeczki, dodać żółtka, 1 całe jajko, cukier, przesianą mąkę i śmietanę – zagnieść elastyczne ciasto. Owinąć je folią spożywczą i odłożyć do lodówki na ok. 30-60 min.. Następnie podzielić na dwie części (jedna troszkę większa) i rozwałkować. Jeden placek (ten z większej części) wyłożyć na blachę (moja 25×35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia tworząc wysoki rant. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową, wyrównać powierzchnię. Przykryć drugim plackiem i postarać się pozalepiać przy brzegach. Wierzch ponakłuwać widelcem. Piec ok. 45 min. w piekarniku nagrzanym do 180st. C.. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem albo polać lukrem.
LUKIER: utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny, ew. dolać 1-2 łyżki gorącej wody. Połową posmarować upieczone ciasto, do reszty dodać syrop truskawkowy i wylać esy-floresy na wierzch ciasta.