Jabłecznik
Kruche ciasto (każdy ma na nie swój własny przepis, to jedna z możliwości):
300 g mąki (pszennej lub wymieszanej pół na pół z krupczatką)
200 g masła
2 – 3 żółtka
80 g cukru pudru
szczypta soli
5 łyżek zimnej wody
Nadzienie:
Jabłka (szara reneta)
dżem morelowy – kilka łyżek
płatki migdałowe – garść
cukier
cynamon
Jeśli chcemy otrzymać naprawdę kruche ciasto, nie należy narażać go na zbytnie ogrzanie, nie ma więc mowy o długim ugniataniu. Robotę trzeba wykonać szybko i stanowczo, a gotowe ciasto włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny. Potem podzielić je na dwie mniej więcej równe porcje i rozwałkować. Jeśli zrobimy to przez folię do pakowania, łatwiej będzie rozwałkowane placki przenieść na blachę. Jeden z placków kładziemy na spód wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy, rozprowadzamy po wierzchu dżem morelowy, sypiemy sparzone wcześniej rodzynki i płatki migdałów. Kładziemy połówki jabłek wypełnione cukrem i cynamonem, a całość przykrywamy drugim rozwałkowanym uprzednio plackiem, który następnie smarujemy żółtkiem (w celu ładnego zezłocenia się ciasta).
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C około 40 minut.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Przepis dodany przez: Justyna