Jabłecznik

26 października 2009, dodał: Justyna
Artykuł zewnętrzny

Kruche ciasto (każdy ma na nie swój własny przepis, to jedna z możliwości):

300 g mąki (pszennej lub wymieszanej pół na pół z krupczatką)

200 g masła

2 – 3 żółtka

80 g cukru pudru

szczypta soli

5 łyżek zimnej wody

Nadzienie:

Jabłka (szara reneta)

dżem morelowy – kilka łyżek

płatki migdałowe – garść

cukier

cynamon

Jeśli chcemy otrzymać naprawdę kruche ciasto, nie należy narażać go na zbytnie ogrzanie, nie ma więc mowy o długim ugniataniu. Robotę trzeba wykonać szybko i stanowczo, a gotowe ciasto włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny. Potem podzielić je na dwie mniej więcej równe porcje i rozwałkować. Jeśli zrobimy to przez folię do pakowania, łatwiej będzie rozwałkowane placki przenieść na blachę. Jeden z placków kładziemy na spód wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy, rozprowadzamy po wierzchu dżem morelowy, sypiemy sparzone wcześniej rodzynki i płatki migdałów. Kładziemy połówki jabłek wypełnione cukrem i cynamonem, a całość przykrywamy drugim rozwałkowanym uprzednio plackiem, który następnie smarujemy żółtkiem (w celu ładnego zezłocenia się ciasta).

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C około 40 minut.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.


file1256579441

Przepis dodany przez: Justyna