Panierowane kąski indycze na sałatce
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 30 dag filetu z indyka
- 10 dag szpinaku
- 1 puszka kukurydzy
- 10 dag sera feta
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- ½ pęczka kopru
- Sok z ½ limonki
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 4 łyżki bułki tartej (ze startej bułki grahamki)
- 2 jajka
- Sól
- Pieprz czarny mielony
- Papryka słodka mielona
- Olej kokosowy do smażenia
Przygotowanie:
Mięso umyj, osusz i pokrój w dość szerokie, krótkie paski, a następnie dopraw solą, pieprzem czarnym mielonym i papryką słodką. Jajka rozmąć w talerzu, bułkę tartą wymieszaj z sezamem i siemieniem lnianym. Mięso zanurz w jajkach, następnie panieruj w bułce z ziarnami i usmaż na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Odłóż na talerz.
W tym czasie umyj i osusz szpinak. Ułóż na dużym talerzu. Na nim połóż mięso, posyp całość odsączoną z zalewy kukurydzą. Ser feta zmiksuj z jogurtem, sokiem z limonki i pieprzem na gładki sos i polej nim sałatkę. Posyp danie posiekanym koperkiem.
Smacznego!