Indyjska zupa z cukinii

8 marca 2010,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

800 g cukinii,

½ cytryny,

2 małe cebule,

1 ząbek czosnku,

starty na tarce o drobnych oczkach lub przeciśniety przez praskę,

3 łyżeczki przyprawy curry,

200 ml mleka kokosowego,

500 ml bulionu warzywnego z kostki,

łyżka oliwy z oliwek, sól, pieprz

ZucchiniSoup1

cebule obrać, pokroić w kostkę. Cukinię umyć, osuszyć (nie obierać) i pokroić w kostkę. Cebule przesmażyć na oliwie przez ok. 2 min., dodać przyprawę curry, wymieszać. Dodać cukinię z czosnkiem. Wlać mleko kokosowe oraz bulion. Dusić pod przykryciem przez ok. 20 min. W międzyczasie odłożoną cukinie pokroić w plasterki i lekko podsmażyć na oliwie z oliwek. Zupę zmiksować przy pomocy blendera. Doprawić solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Nalać do miseczek, udekorować. Posypać odrobiną curry.

nadesłała Marta



FORUM - bieżące dyskusje

Wolontariat zagraniczny
Ja bym chętnie podróżowała w taki sposób, ale niestety trzeba pracować...
Cukrzyca za ciąża
Według mnie to wahania hormonów odpowiadają za cukrzycę w ciąży, a nie dieta...
Sieć C&A
No niestety, dziś wiele ubrań to typowe jednorazówki o marnej jakości...
57 proc. osób do 40 roku życia nie …
I to są osoby, które zwykle miały więcej rodzeństwa, a co będzie z pokoleniem...