Indyjska zupa z cukinii
Składniki:
800 g cukinii,
½ cytryny,
2 małe cebule,
1 ząbek czosnku,
starty na tarce o drobnych oczkach lub przeciśniety przez praskę,
3 łyżeczki przyprawy curry,
200 ml mleka kokosowego,
500 ml bulionu warzywnego z kostki,
łyżka oliwy z oliwek, sól, pieprz
cebule obrać, pokroić w kostkę. Cukinię umyć, osuszyć (nie obierać) i pokroić w kostkę. Cebule przesmażyć na oliwie przez ok. 2 min., dodać przyprawę curry, wymieszać. Dodać cukinię z czosnkiem. Wlać mleko kokosowe oraz bulion. Dusić pod przykryciem przez ok. 20 min. W międzyczasie odłożoną cukinie pokroić w plasterki i lekko podsmażyć na oliwie z oliwek. Zupę zmiksować przy pomocy blendera. Doprawić solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Nalać do miseczek, udekorować. Posypać odrobiną curry.
nadesłała Marta