Imprezowe drobiowe kotleciki
DROBIOWE KOTLECIKI Z PAPRYKĄ
Danie iście imprezowe – lecz nie tylko!
Robiąc w domu Party szukam przepisów łatwych i szybko „się” robiących. Priorytetem jest również to, żeby było DUŻO – goście „w pewnym kluczowym momencie” imprezy robią się bardzo głodni :P
Minus tego dania? Znika w zastraszającym tempie, bo spełniając wszystkie założenia – kotleciki są niesamowicie smaczne!
Czego potrzebujemy dla mniej więcej 4, 5 osób?
- 3,4 duże piersi z kurczaka
- 4 duże papryki (najlepiej kolorowe – 2xczerwona, żółta, zielona)
- 1,2 cebule
- 2 jajka
- ok. 1,5 – 2,5 szklanki mąki (ilość w zależności od oczekiwanej gęstości)
- szklanka wody
- przyprawy (ja dałam paprykę, sól, pieprz, wegetę, przyprawę do grilla/kurczaka, curry)
- olej do smażenia
START!!!
kroimy w kostkę paprykę, cebulę i piersi z kurczaka – przyprawiamy (wedle uznania – przyprawy mogą być dowolne) Wrzucamy do dużej miski.
Następnie dokładamy mąkę (przy tych proporcjach – na początek ok. szklankę), 2 jajka, trochę oliwy. Mieszamy a chwilę później dolewamy trochę wody.
Mieszamy wszystko razem dodając stopniowo jeszcze trochę mąki i wody do uzyskania dość zbitej masy. Można dodatkowo doprawić. Ilość ciasta w kotlecikach zależy od Was. Ja robię”na średnio”.
I smażymy – wielkość również wedle uznania (ale im mniejsze tym wyjdzie ich więcej :P) Ja do smażenia używam oleju ryżowego ale na zwykłym „rzepaku” też jest OK. Olej ryżowy dużo mniej pryska i podobno jest zdrowszy ;)
Voila!!! To wszystko :)
Kotleciki świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno z sosami, dipami. Śmiało też mogą wystąpić jako danie obiadowe – z ryżem, frytkami, pieczonymi ziemniaczkami.
Polecam, palce lizać!!!
Przepis wraz z instrukcją obrazkową – u mnie na blogu:
http://worldbyaga.blogspot.com/2012/03/kuchennie-i-od-kuchni.html
(moje czytelniczki robiły i były… zachwycone :))) )