Imprezowa sałatka z jajkiem

24 lutego 2013, dodał: Justyna
Artykuł zewnętrzny

Aby przygotować sałatkę dla mniej więcej 6 osób potrzebujesz:

  • ok. 450 g sałat (lodowej, masłowej, czerwonej, rukoli, roszponki)
  • 150 g fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej)
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • 2 czubate łyżki przyrumienionych ziaren słonecznika
  • 1 mała cukinia
  • 30 dużych zielonych oliwek
  • łyżka musztardy
  • łyżka miodu
  • pół filiżanki oliwy

Sałatę porwij na kawałki, na to nałóż ugotowaną, ostudzoną i pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę, następnie pomidorki (można przekroić na połówki) oraz oliwki, również pokrojone na połówki. Cukinię umyj i nie obieraj (jeśli jest młoda), pokrój na cienkie półplasterki i posyp nimi sałatkę. Ugotowane na twardo jajka obierz i pokrój na ósemki, udekoruj nimi sałatkę. Wszystko posyp słonecznikiem i polej sosem.

sos: łyżka musztardy, łyżka miodu, pół filiżanki oliwy plus ewentualnie mieszanka gotowych ziół do sałat. Dokładnie połącz wszystkie składniki i polej nimi sałatę.

file1361732020