Imprezowa sałatka z jajkiem
Artykuł zewnętrzny
Aby przygotować sałatkę dla mniej więcej 6 osób potrzebujesz:
- ok. 450 g sałat (lodowej, masłowej, czerwonej, rukoli, roszponki)
- 150 g fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej)
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 300 g pomidorków koktajlowych
- 2 czubate łyżki przyrumienionych ziaren słonecznika
- 1 mała cukinia
- 30 dużych zielonych oliwek
- łyżka musztardy
- łyżka miodu
- pół filiżanki oliwy
Sałatę porwij na kawałki, na to nałóż ugotowaną, ostudzoną i pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę, następnie pomidorki (można przekroić na połówki) oraz oliwki, również pokrojone na połówki. Cukinię umyj i nie obieraj (jeśli jest młoda), pokrój na cienkie półplasterki i posyp nimi sałatkę. Ugotowane na twardo jajka obierz i pokrój na ósemki, udekoruj nimi sałatkę. Wszystko posyp słonecznikiem i polej sosem.
sos: łyżka musztardy, łyżka miodu, pół filiżanki oliwy plus ewentualnie mieszanka gotowych ziół do sałat. Dokładnie połącz wszystkie składniki i polej nimi sałatę.