Imbirowe muffiny z gruszką

3 października 2013,
dodał: Justyna
Artykuł zewnętrzny

Rozgrzewające za sprawą imbiru, wilgotne i słodkie dzięki kruchym kawałkom gruszki oraz zdrowe i pożywne dzięki otrębom :)

Jesienne muffiny

150 g mąki pszennej
100 g otrąb pszennych lub owsianych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
75 g cukru
ok. 3 cm startego drobno korzenia imbiru
½ szkl. kefiru, jogurtu lub maślanki (o smaku naturalnym)
120 ml oleju
2 jajka
3 obrane i pokrojone w kostkę gruszki

W jednym naczyniu wymieszać otręby, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier.
W drugim naczyniu połączyć olej, roztrzepane jajka, kefir i starty imbir. Wymieszać zawartość obu misek i dodać pokrojone gruszki.
Delikatnie wymieszać całość, ciasto przekładać do formy na muffiny.

Można posypać płatkami migdałów lub posiekanymi orzechami.
Piec w temperaturze 200 st. C przez 20 – 25 minut (lub do suchego patyczka).

Następnie wyjąć i przestudzić.

file1380802361



FORUM - bieżące dyskusje

Reportaże, książki oparte na faktac…
Fajne książki reportażowe o wschodniej Polsce ma wydawnictwo Paśny Buriat. Łączą opisy przyrody...
Klasyka literatury - do czego wraca…
Ja lubię wrócić do "Nocy i dni"...
ulubione filmy
Ja zawsze oglądam "Jak rozpętałem II wojnę światową" - Marian Kociniak to mistrz aktorstwa...
Na jakim filmie ostatnio byłaś w ki…
"Fenicki układ" - ciekawy film z wątkami biznesowymi i kryminalnymi ,które łączą się w...