Imbirowe muffiny z gruszką
Rozgrzewające za sprawą imbiru, wilgotne i słodkie dzięki kruchym kawałkom gruszki oraz zdrowe i pożywne dzięki otrębom :)
Jesienne muffiny
150 g mąki pszennej
100 g otrąb pszennych lub owsianych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
75 g cukru
ok. 3 cm startego drobno korzenia imbiru
½ szkl. kefiru, jogurtu lub maślanki (o smaku naturalnym)
120 ml oleju
2 jajka
3 obrane i pokrojone w kostkę gruszki
W jednym naczyniu wymieszać otręby, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier.
W drugim naczyniu połączyć olej, roztrzepane jajka, kefir i starty imbir. Wymieszać zawartość obu misek i dodać pokrojone gruszki.
Delikatnie wymieszać całość, ciasto przekładać do formy na muffiny.
Można posypać płatkami migdałów lub posiekanymi orzechami.
Piec w temperaturze 200 st. C przez 20 – 25 minut (lub do suchego patyczka).
Następnie wyjąć i przestudzić.