Imbirowe muffiny z gruszką

3 października 2013, dodał: Justyna
Artykuł zewnętrzny

Rozgrzewające za sprawą imbiru, wilgotne i słodkie dzięki kruchym kawałkom gruszki oraz zdrowe i pożywne dzięki otrębom :)

Jesienne muffiny

150 g mąki pszennej
100 g otrąb pszennych lub owsianych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
75 g cukru
ok. 3 cm startego drobno korzenia imbiru
½ szkl. kefiru, jogurtu lub maślanki (o smaku naturalnym)
120 ml oleju
2 jajka
3 obrane i pokrojone w kostkę gruszki

W jednym naczyniu wymieszać otręby, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier.
W drugim naczyniu połączyć olej, roztrzepane jajka, kefir i starty imbir. Wymieszać zawartość obu misek i dodać pokrojone gruszki.
Delikatnie wymieszać całość, ciasto przekładać do formy na muffiny.

Można posypać płatkami migdałów lub posiekanymi orzechami.
Piec w temperaturze 200 st. C przez 20 – 25 minut (lub do suchego patyczka).

Następnie wyjąć i przestudzić.

file1380802361



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz