Ile warzyw i owoców jeść?

Avatar photo
30 stycznia 2019,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Z początkiem roku znowu postanowiłaś – wreszcie schudnę! Podobnie było rok temu, 2 lata temu, trzy…Niestety nie na długo starczyło ci motywacji. Psychologowie określili, że najwięcej sił masz tylko do 12 stycznia, a potem motywacja słabnie! Z tego powodu w tym roku postaw sobie mniej ambitny, ale równie ważny cel. Jedz więcej owoców i warzyw!

Odpowiednie spożycie warzyw i owoców to jeden z najważniejszych czynników wpływających na zdrowie. Z danych Europejskiego Urzędu Statystycznego (EUROSTAT) wynika, że co 3 osoba w Europie nie spożywa warzyw i owoców w codziennej diecie, a tylko 14% jada zalecaną ilość. W tym roku zrealizuj postanowienia roczne (bez odpuszczania) i wprowadź łatwe rozwiązania, które pomogą ci jeść zalecane 5 porcji warzyw i owoców dziennie. Jednym z nich jest wprowadzenie śliwki kalifornijskiej
do diety w roli przekąski i składnika dań.

Polska na tle Europy

Według doniesień opublikowanych przez EUROSTAT w 2016 r., Polska jest na 21 miejscu wśród krajów Unii Europejskiej, których mieszkańcy jadają zalecane 5 porcji warzyw i owoców (badanie przeprowadzono wśród osób powyżej 15 roku życia).

  • 33,2% Polaków nie jada warzyw i owoców w ogóle!

  • 56,8% jada od 1 do 4 porcji dziennie.

  • 10,1% jada 5 porcji dziennie lub więcej.

Sytuacja wygląda jeszcze gorzej, gdy weźmie się pod uwagę dzieci. Jak wynika z badania Projektu Szwajcarsko-Polskiego realizowanego we współpracy z Instytutem Żywności i Żywienia blisko 60% chłopców i 50% dziewcząt w szkołach gimnazjalnych nie jada warzyw i owoców. Im młodsza grupa wiekowa tym gorsze wyniki.

Ile warzyw i owoców jeść?

W najnowszej, polskiej Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej warzywa i owoce (zarówno świeże jak i suszone) stanowią dietetyczną podstawę. Świat naukowy jest zgodny, rekomendacje dotyczące spożycia warzyw i owoców WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) są spójne z krajowymi przedstawionymi przez Instytut Żywności i Żywienia. Obecnie zaleca się minimalne spożycie warzyw i owoców na poziomie 400 g dziennie. Wraz ze zwiększeniem tej ilości osiąga się także większe korzyści dla zdrowia.

400 g to zaledwie 80 g dołączone do każdego z 5 posiłków dziennie. Taka ilość odpowiada 1/2 pomidora, 1 mandarynce, 5 rzodkiewkom. To nie jest dużo! Warto tu podkreślić, że ziemniaki nie stanowią jednej z 5 dziennych porcji warzyw i owoców.

Dlaczego mimo to wciąż nie zjadasz swoich 5 porcji? Największym problemem jest praktyka. Jakie sposoby na zwiększenie spożycia warzyw i owoców można wykorzystywać na co dzień?

Sposoby na zwiększenie spożycia warzyw i owoców

Na wprowadzeniu większej ilości warzyw i owoców do diety zyska twoje zdrowie, ale także sylwetka. Warzywa i owoce zawierają dużo błonnika pokarmowego, który zwiększa sytość, a to ułatwia kontrolę apetytu i pozwala regulować ilość posiłków. Bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego są między innymi suszone śliwki. Zawsze miej w torebce małą porcję śliwek kalifornijskich, dzięki czemu unikniesz słodkich pokus. Co jeszcze warto zrobić?

  1. Do kanapek zawsze dodawaj minimum 2 gatunki warzyw.

  2. Zabieraj ze sobą gotową przekąskę owocową do pracy lub szkoły np. obraną pomarańczę lub kilka sztuk suszonych śliwek. Już 3 śliwki kalifornijskie stanowią jedną z 5 zalecanych porcji.

  3. W sezonie letnim przygotuj przetwory owocowo-warzywne na cały rok.

  4. Naucz się mrozić warzywa i owoce, dzięki czemu będą cały czas dostępne, pod ręką.

  5. Kupuj niedosładzane suszone owoce, które mają wartość odżywczą tylko nieznacznie zmienioną w stosunku do świeżych.

  6. Do sosów zawsze dodawaj porcję warzyw.

  7. Na II śniadanie pij koktajle na bazie różnych gatunków owoców.

  8. W sezonie wiosennym eksperymentuj z grillowaniem. Grill to nie tylko mięso. Świetnie sprawdzą się także papryki, bakłażan, pieczarki, szparagi, ale również banany, ananasy czy brzoskwinie.

  9. Wykorzystuj owoce świeże i suszone, by przygotować zdrowe śniadanie na słodko np. jaglankę ze śliwkami kalifornijskimi i malinami

  10. Do smarowania kanapek wykorzystuj pasty na bazie warzyw i smakowe humusy.

Więcej przepisów można znaleźć na: www.californiaprunes.pl/przepisy

Dane statystyczne pochodzą z opublikowanego przez EUROSTAT w październiku 2016 roku artykułu „Consumption of fruit and vegetables in the EU”.

Autorem tekstu jest: Barbara Dąbrowska, dietetyk, ekspertka California Prune Board w Polsce. Prowadzi poradnię barbaradabrowska.pl

Źródła dostępne u autorki tekstu ([email protected])



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.