III półfinał BlogerChefa w Dworze Kombornia

20 marca 2014, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

III półfinał BlogerChefa okazał się III-cim sukcesem tegorocznej edycji innowacyjnego konkursu kulinarnego dla blogerów! Poznaliśmy trzecią finalistkę oraz moc atrakcji jakie oferuje Dwór Kombornia Hotel & SPA**** – hotel goszczący wydarzenie. Eleganckie wnętrza, wybitna kuchnia, niecodzienne czekolady i wina to tylko część z nich.

524555_296729613811024_947743091_n

Wieczór z winami

Życzę Wam aby Wasze dania zachwycały wyglądem i smakiem tak jak wczorajsza kolacja – tymi słowami Mirka Drewniaka rozpoczął się w minioną sobotę III półfinał konkursu BlogerChef. Przewodniczący jury wspominał piątkową kolację, którą przygotował Maciej Kopczyński, szef kuchni Dworu Kombornia. Pięciodaniowy posiłek podany został z czterema rodzajami idealnie dobranych win. Na talerzach gości pojawiła się m.in. polędwiczka sous vide na galaretce z czerwonej kapusty, krem buraczany z pieczonym kozim serem czy barwena na purée z marchewki i chrzanu. – Wszystko smakowało genialnie, ale deser uważam za prawdziwą gwiazdę. Mus z białej czekolady i orzechów laskowych pomiędzy listkami z ciasta cygaretkowego pokrytymi palonym cukrem, podany z żelką żurawinową wprost oszołomił moje kubki smakowe – wspomina Anna Stanek, uczestniczka konkursu (www.abitetoeat.pl). Kolacja odbyła się w wysmakowanych wnętrzach klasycystycznych Salonów zajmujących parterową, reprezentacyjną przestrzeń Dworu Kombornia.

970062_296716447145674_268029146_n

Goście BlogerChefa mieli okazję skosztować doskonałe wina nie tylko podczas posiłku. Wieczór rozpoczął się bowiem od wizyty w Salonie Win Karpackich (www.salonwinkarpackich.pl), mieszczącym się w 300-letniej piwnicy zlokalizowanej na terenie kompleksu zabytkowych budynków Dworu Kombornia. Wine manager Dworu Kombornia Daniel Aniołowski zachęcał do degustacji zgromadzonych win, pochodzących z regionów winiarskich Karpat położonych na terenie pięciu krajów. Jest to jedyna w Polsce, i do tego tak duża, kolekcja win karpackich udostępniona do degustacji w formule czasowej. Stanowi wynik licznych podróży w poszukiwaniu interesujących smaków, niebanalnych aromatów oraz najwyższej jakości. Winom akompaniowały wybitne polskie długodojrzewające sery z linii Old Poland (www.oldpoland.pl) – Pomysł na integrację w klimatycznej piwniczce z winami i przepysznym serem to mistrzostwo świata – podsumowuje Michał Furmankiewicz, przedstawiciel marki Kenolux, jednego ze sponsorów wydarzenia. – Mnie szczególnie urzekły węgierskie wermuty pachnące ziołami, korzennymi przyprawami, miodem, jabłkami, orzechami… były po prostu niesamowite – dodaje Ewa Sidor, blogerka (www.mojakuchniamalutka.blogspot.com).

1510518_296714833812502_1452681016_n

Półfinał z serami w roli głównej

aa

Temat przewodni III półfinału BlogerChefa stanowiło kreatywne wykorzystanie żółtych serów marki Serenada (www.serenada.com.pl). Zadaniem każdego blogera było przygotowanie dania głównego oraz przystawki z serem w roli głównej. Uczestnicy wykazali się ogromną pomysłowością – zaserwowali m.in. autorskie tarty, sałatki, faszerowane mięsa, a także owoce morza. Główną nagrodę zdobyła Anna Kosterna – Kaczmarek, autorka bloga „Czosnek w pomidorach”.

cc

Zarówno jej krem z białych szparagów jak i pasta z krewetkami zachwyciły jury oraz publiczność. – Makaronu Ani nie powstydziłby się najlepszy szef kuchni. Ania przygotowała go samodzielnie, od postaw. Dobrze wyrobione ciasto właściwie ugotowała i podała z chrupiącą cukinią. Poza tym wykazała ogromne zaangażowanie i zapał do pracy – mówi Maciej Kopczyński, który zasiadł w jury konkursu.

1912438_296724593811526_1548234954_n

Warsztatowo – czekoladowo

Gdy konkursowe emocje nieco opadły, nadeszła pora na kolejną ucztę dla zmysłów – warsztaty czekolady. Poprowadził je Mistrz Polski Cukierników Mirosław Pelczar, chocolatier Dworu Kombornia – twórca unikalnych czekolad, z których słynie to miejsce.

cze

Czekolady z linii ChocoWine, bo o nich mowa, charakteryzują się tym, że dobrane do nich dodatki idealnie harmonizują z winami od których zaczerpnęły swoje nazwy. Odzwierciedlają kompozycje zapachowe i smakowe win z rożnych odmian winogron, a zawartość kakao dostosowana jest do mocy wina. Np. czekolada Chardonnay, to 60% gorzka czekolada wzbogacona o nutę wanilii, liofilizowane jabłka oraz brzoskwinie, ponieważ to akcenty wyczuwalne w winie Chardonnay. Ta i dwie inne czekolady powstały na warsztatach. Każdą uczestnicy mogli samodzielnie zapakować i zabrać ze sobą do domu.

1958044_296723553811630_703135648_n

Piwa rzemieślnicze z Podkarpacia

Zwieńczenie pełnego wrażeń weekendu stanowiło spotkanie z podkarpackimi rzemieślniczymi piwami, które były dodatkiem do… wystawnej kolacji. Piwa pochodziły z Bieszczadzkiej Wytwórni Piwa Ursa Maior (www.ursamaior.pl) i mocno zaskoczyły gości nietypowymi aromatami. – Browar rozpoczął działalność w ubiegłym roku, a jego interesująca oferta piw zainspirowała nas do podjęcia współpracy w zakresie promocji regionalnych smaków. Stąd nowatorski pomysł komponowania ich z pysznymi potrawami przygotowywanymi w Dworze Kombornia. Prawdopodobnie pierwszy taki, gdyż nikt z Gości nie spotkał się z nim wcześniej – opowiada Jakub Skotniczny, manager Dworu Kombornia.

1975078_296721400478512_1625492239_n

A w kwietniu… Hotel Bania i kuchnia podhalańska!

 – Udział w BlogerChefie to naprawdę niesamowite przeżycie. Magiczne miejsca, wspaniali ludzie, cudowna atmosfera, dużo emocji, wiedzy i niecodzienne doznania smakowe. Co tu dużo mówić, po prostu WOW! – tak inicjatywę opisała uczestniczka konkursu Angelika Knop. Na szczęście półfinał BlogerChefa nie był ostatnim. Przed nami jeszcze dwa. Najbliższy odbędzie się w kwietniu w Hotelu Bania Therma & Ski**** w Białce Tatrzańskiej. Tam również czeka na gości mnóstwo atrakcji!

10013561_296729230477729_238930823_n

Wypowiedzi uczestników na temat III półfinału konkursu BlogerChef:

Bartej Usydus, autor bloga przepisy.com:

Kolejny raz miałem okazję uczestniczyć w półfinale konkursu i kolejny raz wracałem z uśmiechem na ustach pomimo przegranej. Sprawiły to składniki, które są znakiem rozpoznawczym BlogerChefa: wspaniali ludzie i cudowne miejsca. Miło było znowu spotkać kilku znajomych, poznać nowe twarze, wspólnie pogotować i poddać się osądowi „surowego” Jury ;)

Adrianna Łabenda, autorka bloga karmel-itka.blogspot.com:

Konkurs BlogerChef to wspaniałe przedsięwzięcie. Zrzesza ludzi, których łączy ta sama pasja, pozwala na sprawdzenie swoich umiejętności szefowania, jak i pracy według wymagania innej osoby. Jak zwykle, również ten półfinał był na naprawdę wysokim poziomie. Blogerzy kulinarni znów pokazali się z jak najlepszej strony, dania wyszły wyśmienite, pomimo małych dramatów i potknięć. Niebywałe emocje! A wszystko okraszone pięknem miejsca, w jakim odbył się III półfinał. Dwór Kombornia zauroczył mnie eleganckim wystrojem, dworskim stylem, swoimi licznymi zakamarkami. Oprócz samego konkursu czekały na nas, blogerów, nie lada atrakcje. Degustacja win karpackich w przytulnej piwniczce, wykwintna kolacja, autorstwa szefa kuchni hotelu – Macieja Kopczyńskiego, połączona z dalszym kosztowaniem win w piątkowy wieczór. W sobotę natomiast, oprócz i tak ekscytujących zmagań konkursowych, warsztaty czekolady oraz znów gustowna kolacja. Tym razem łączona z piwami browaru Ursa Maior. Jednym zdaniem – cudowny weekend w świetnym gronie!

Angelika Knop, autorka bloga w-zielonej-kuchni.blogspot.com:

Udział w BlogerChefie to naprawdę niesamowite przeżycie. Magiczne miejsce, wspaniali ludzie, cudowna atmosfera, dużo emocji, wiedzy i niesamowite doznania smakowe. Co tu dużo mówić, po prostu WOW :)

Ewa Sidor, autorka bloga mojakuchniamalutka.blogspot.com:

Pierwszy raz byłam w tak pięknej i bogato zaopatrzonej piwniczce z winami jaką zaoferował nam Dwór Kombornia Hotel & SPA****. Jestem wielbicielką win, mieszkam na Podkarpaciu, ale tam pierwszy raz degustowałam tak dobre wina. I to z moich okolic! To wspaniała inicjatywa w jednym miejscu zgromadzić tak dobre i wyborne trunki. Polecam wszystkim wizytę w Dworze i w piwniczce win. Dla mnie było to niesamowite przeżycie zmysłów.

Konkurs BlogerChef – innowacyjny konkurs kulinarny skierowany do blogerów. Pierwszy etap obejmuje zgłoszenia internetowe poprzez aplikację na Facebooku. Drugi etap to półfinały z gotowaniem na żywo, w najlepszych w Polsce obiektach hotelowo-restauracyjnych. Do każdego półfinału zostaje zakwalifikowanych ośmiu blogerów, których zadaniem jest przygotowanie swojego autorskiego menu składającego się z dania głównego oraz przystawki bądź deseru. Blogerzy mają na to dokładnie godzinę i trzech innych blogerów do pomocy. Pięciu zwycięzców – finalistów zmierzy się w czerwcu o tytuł BlogerChefa.

 

Patronat honorowy nad konkursem sprawują Fundacja Klubu Szefów Kuchni oraz EURO Toques Polska.

Sponsor strategiczny: Fit&Easy, Jan Niezbędny, OLE!, Serenada, Winiary

Sponsor: Appetita, system jakości QAFP

Partnerzy: żurawina od Bakalland, Kenwood, De’Longhi, Fiskars, Stalgast, Kenolux, SONY

Hotele partnerskie: Hotel Szafran****, Poziom 511 Design Hotel & SPA****, Dwór Kombornia Hotel & SPA****, Hotel Bania Thermal & Ski****, Hotel Zamek Lubliniec****

Patronat medialny: Urodaizdrowie.pl, Horeca.pl, NewsGastro.pl, JedzJedz.pl, ZnajdzPrzepisy.pl, , papaja.pl, gotujmy.pl, znajdzprzepis.pl, ofeminin.pl, wrzacakuchnia.pl

Organizatorzy:

Katarzyna Szatkowska – dietetyk, autorka bloga kulinarnego „W Krainie Smaku”. Zajmuje się organizowaniem wydarzeń kulinarnych, prowadzeniem kulinarnych warsztatów, redagowaniem kulinarnych wydawnictw, artykułów popularnonaukowych i przepisów.

Marek Bielski – twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”, którego celem jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Selekcją produktów, ich oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się eksperci, reprezentujący m.in. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Fundację Klubu Szefów Kuchni oraz organizacje branżowe.