III półfinał BlogerChefa w Dworze Kombornia

20 marca 2014, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

III półfinał BlogerChefa okazał się III-cim sukcesem tegorocznej edycji innowacyjnego konkursu kulinarnego dla blogerów! Poznaliśmy trzecią finalistkę oraz moc atrakcji jakie oferuje Dwór Kombornia Hotel & SPA**** – hotel goszczący wydarzenie. Eleganckie wnętrza, wybitna kuchnia, niecodzienne czekolady i wina to tylko część z nich.

524555_296729613811024_947743091_n

Wieczór z winami

Życzę Wam aby Wasze dania zachwycały wyglądem i smakiem tak jak wczorajsza kolacja – tymi słowami Mirka Drewniaka rozpoczął się w minioną sobotę III półfinał konkursu BlogerChef. Przewodniczący jury wspominał piątkową kolację, którą przygotował Maciej Kopczyński, szef kuchni Dworu Kombornia. Pięciodaniowy posiłek podany został z czterema rodzajami idealnie dobranych win. Na talerzach gości pojawiła się m.in. polędwiczka sous vide na galaretce z czerwonej kapusty, krem buraczany z pieczonym kozim serem czy barwena na purée z marchewki i chrzanu. – Wszystko smakowało genialnie, ale deser uważam za prawdziwą gwiazdę. Mus z białej czekolady i orzechów laskowych pomiędzy listkami z ciasta cygaretkowego pokrytymi palonym cukrem, podany z żelką żurawinową wprost oszołomił moje kubki smakowe – wspomina Anna Stanek, uczestniczka konkursu (www.abitetoeat.pl). Kolacja odbyła się w wysmakowanych wnętrzach klasycystycznych Salonów zajmujących parterową, reprezentacyjną przestrzeń Dworu Kombornia.

970062_296716447145674_268029146_n

Goście BlogerChefa mieli okazję skosztować doskonałe wina nie tylko podczas posiłku. Wieczór rozpoczął się bowiem od wizyty w Salonie Win Karpackich (www.salonwinkarpackich.pl), mieszczącym się w 300-letniej piwnicy zlokalizowanej na terenie kompleksu zabytkowych budynków Dworu Kombornia. Wine manager Dworu Kombornia Daniel Aniołowski zachęcał do degustacji zgromadzonych win, pochodzących z regionów winiarskich Karpat położonych na terenie pięciu krajów. Jest to jedyna w Polsce, i do tego tak duża, kolekcja win karpackich udostępniona do degustacji w formule czasowej. Stanowi wynik licznych podróży w poszukiwaniu interesujących smaków, niebanalnych aromatów oraz najwyższej jakości. Winom akompaniowały wybitne polskie długodojrzewające sery z linii Old Poland (www.oldpoland.pl) – Pomysł na integrację w klimatycznej piwniczce z winami i przepysznym serem to mistrzostwo świata – podsumowuje Michał Furmankiewicz, przedstawiciel marki Kenolux, jednego ze sponsorów wydarzenia. – Mnie szczególnie urzekły węgierskie wermuty pachnące ziołami, korzennymi przyprawami, miodem, jabłkami, orzechami… były po prostu niesamowite – dodaje Ewa Sidor, blogerka (www.mojakuchniamalutka.blogspot.com).

1510518_296714833812502_1452681016_n

Półfinał z serami w roli głównej

aa

Temat przewodni III półfinału BlogerChefa stanowiło kreatywne wykorzystanie żółtych serów marki Serenada (www.serenada.com.pl). Zadaniem każdego blogera było przygotowanie dania głównego oraz przystawki z serem w roli głównej. Uczestnicy wykazali się ogromną pomysłowością – zaserwowali m.in. autorskie tarty, sałatki, faszerowane mięsa, a także owoce morza. Główną nagrodę zdobyła Anna Kosterna – Kaczmarek, autorka bloga „Czosnek w pomidorach”.

cc

Zarówno jej krem z białych szparagów jak i pasta z krewetkami zachwyciły jury oraz publiczność. – Makaronu Ani nie powstydziłby się najlepszy szef kuchni. Ania przygotowała go samodzielnie, od postaw. Dobrze wyrobione ciasto właściwie ugotowała i podała z chrupiącą cukinią. Poza tym wykazała ogromne zaangażowanie i zapał do pracy – mówi Maciej Kopczyński, który zasiadł w jury konkursu.

1912438_296724593811526_1548234954_n

Warsztatowo – czekoladowo

Gdy konkursowe emocje nieco opadły, nadeszła pora na kolejną ucztę dla zmysłów – warsztaty czekolady. Poprowadził je Mistrz Polski Cukierników Mirosław Pelczar, chocolatier Dworu Kombornia – twórca unikalnych czekolad, z których słynie to miejsce.

cze

Czekolady z linii ChocoWine, bo o nich mowa, charakteryzują się tym, że dobrane do nich dodatki idealnie harmonizują z winami od których zaczerpnęły swoje nazwy. Odzwierciedlają kompozycje zapachowe i smakowe win z rożnych odmian winogron, a zawartość kakao dostosowana jest do mocy wina. Np. czekolada Chardonnay, to 60% gorzka czekolada wzbogacona o nutę wanilii, liofilizowane jabłka oraz brzoskwinie, ponieważ to akcenty wyczuwalne w winie Chardonnay. Ta i dwie inne czekolady powstały na warsztatach. Każdą uczestnicy mogli samodzielnie zapakować i zabrać ze sobą do domu.

1958044_296723553811630_703135648_n

Piwa rzemieślnicze z Podkarpacia

Zwieńczenie pełnego wrażeń weekendu stanowiło spotkanie z podkarpackimi rzemieślniczymi piwami, które były dodatkiem do… wystawnej kolacji. Piwa pochodziły z Bieszczadzkiej Wytwórni Piwa Ursa Maior (www.ursamaior.pl) i mocno zaskoczyły gości nietypowymi aromatami. – Browar rozpoczął działalność w ubiegłym roku, a jego interesująca oferta piw zainspirowała nas do podjęcia współpracy w zakresie promocji regionalnych smaków. Stąd nowatorski pomysł komponowania ich z pysznymi potrawami przygotowywanymi w Dworze Kombornia. Prawdopodobnie pierwszy taki, gdyż nikt z Gości nie spotkał się z nim wcześniej – opowiada Jakub Skotniczny, manager Dworu Kombornia.

1975078_296721400478512_1625492239_n

A w kwietniu… Hotel Bania i kuchnia podhalańska!

 – Udział w BlogerChefie to naprawdę niesamowite przeżycie. Magiczne miejsca, wspaniali ludzie, cudowna atmosfera, dużo emocji, wiedzy i niecodzienne doznania smakowe. Co tu dużo mówić, po prostu WOW! – tak inicjatywę opisała uczestniczka konkursu Angelika Knop. Na szczęście półfinał BlogerChefa nie był ostatnim. Przed nami jeszcze dwa. Najbliższy odbędzie się w kwietniu w Hotelu Bania Therma & Ski**** w Białce Tatrzańskiej. Tam również czeka na gości mnóstwo atrakcji!

10013561_296729230477729_238930823_n

Wypowiedzi uczestników na temat III półfinału konkursu BlogerChef:

Bartej Usydus, autor bloga przepisy.com:

Kolejny raz miałem okazję uczestniczyć w półfinale konkursu i kolejny raz wracałem z uśmiechem na ustach pomimo przegranej. Sprawiły to składniki, które są znakiem rozpoznawczym BlogerChefa: wspaniali ludzie i cudowne miejsca. Miło było znowu spotkać kilku znajomych, poznać nowe twarze, wspólnie pogotować i poddać się osądowi „surowego” Jury ;)

Adrianna Łabenda, autorka bloga karmel-itka.blogspot.com:

Konkurs BlogerChef to wspaniałe przedsięwzięcie. Zrzesza ludzi, których łączy ta sama pasja, pozwala na sprawdzenie swoich umiejętności szefowania, jak i pracy według wymagania innej osoby. Jak zwykle, również ten półfinał był na naprawdę wysokim poziomie. Blogerzy kulinarni znów pokazali się z jak najlepszej strony, dania wyszły wyśmienite, pomimo małych dramatów i potknięć. Niebywałe emocje! A wszystko okraszone pięknem miejsca, w jakim odbył się III półfinał. Dwór Kombornia zauroczył mnie eleganckim wystrojem, dworskim stylem, swoimi licznymi zakamarkami. Oprócz samego konkursu czekały na nas, blogerów, nie lada atrakcje. Degustacja win karpackich w przytulnej piwniczce, wykwintna kolacja, autorstwa szefa kuchni hotelu – Macieja Kopczyńskiego, połączona z dalszym kosztowaniem win w piątkowy wieczór. W sobotę natomiast, oprócz i tak ekscytujących zmagań konkursowych, warsztaty czekolady oraz znów gustowna kolacja. Tym razem łączona z piwami browaru Ursa Maior. Jednym zdaniem – cudowny weekend w świetnym gronie!

Angelika Knop, autorka bloga w-zielonej-kuchni.blogspot.com:

Udział w BlogerChefie to naprawdę niesamowite przeżycie. Magiczne miejsce, wspaniali ludzie, cudowna atmosfera, dużo emocji, wiedzy i niesamowite doznania smakowe. Co tu dużo mówić, po prostu WOW :)

Ewa Sidor, autorka bloga mojakuchniamalutka.blogspot.com:

Pierwszy raz byłam w tak pięknej i bogato zaopatrzonej piwniczce z winami jaką zaoferował nam Dwór Kombornia Hotel & SPA****. Jestem wielbicielką win, mieszkam na Podkarpaciu, ale tam pierwszy raz degustowałam tak dobre wina. I to z moich okolic! To wspaniała inicjatywa w jednym miejscu zgromadzić tak dobre i wyborne trunki. Polecam wszystkim wizytę w Dworze i w piwniczce win. Dla mnie było to niesamowite przeżycie zmysłów.

Konkurs BlogerChef – innowacyjny konkurs kulinarny skierowany do blogerów. Pierwszy etap obejmuje zgłoszenia internetowe poprzez aplikację na Facebooku. Drugi etap to półfinały z gotowaniem na żywo, w najlepszych w Polsce obiektach hotelowo-restauracyjnych. Do każdego półfinału zostaje zakwalifikowanych ośmiu blogerów, których zadaniem jest przygotowanie swojego autorskiego menu składającego się z dania głównego oraz przystawki bądź deseru. Blogerzy mają na to dokładnie godzinę i trzech innych blogerów do pomocy. Pięciu zwycięzców – finalistów zmierzy się w czerwcu o tytuł BlogerChefa.

 

Patronat honorowy nad konkursem sprawują Fundacja Klubu Szefów Kuchni oraz EURO Toques Polska.

Sponsor strategiczny: Fit&Easy, Jan Niezbędny, OLE!, Serenada, Winiary

Sponsor: Appetita, system jakości QAFP

Partnerzy: żurawina od Bakalland, Kenwood, De’Longhi, Fiskars, Stalgast, Kenolux, SONY

Hotele partnerskie: Hotel Szafran****, Poziom 511 Design Hotel & SPA****, Dwór Kombornia Hotel & SPA****, Hotel Bania Thermal & Ski****, Hotel Zamek Lubliniec****

Patronat medialny: Urodaizdrowie.pl, Horeca.pl, NewsGastro.pl, JedzJedz.pl, ZnajdzPrzepisy.pl, , papaja.pl, gotujmy.pl, znajdzprzepis.pl, ofeminin.pl, wrzacakuchnia.pl

Organizatorzy:

Katarzyna Szatkowska – dietetyk, autorka bloga kulinarnego „W Krainie Smaku”. Zajmuje się organizowaniem wydarzeń kulinarnych, prowadzeniem kulinarnych warsztatów, redagowaniem kulinarnych wydawnictw, artykułów popularnonaukowych i przepisów.

Marek Bielski – twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”, którego celem jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Selekcją produktów, ich oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się eksperci, reprezentujący m.in. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Fundację Klubu Szefów Kuchni oraz organizacje branżowe.



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...