Nadeszło lato, czyli najlepsza pora do raczenia się pysznymi, zdrowymi i pełnymi wartości odżywczych koktajlami typu smoothie. Jaki blender wybrać, by robić je w domu samodzielnie? Na jakie parametry zwrócić uwagę?
Blendery do wykonywania smoothies
Blendery charakteryzuje niewielki rozmiar, mała waga oraz poręczność. W przeciwieństwie do innych urządzeń służących domowej produkcji napojów – np. wyciskarki do soków czy sokowirówki – blendery trzyma się w ręku, a co za tym idzie łatwiej nimi manewrować. Mamy kontrolę nad siłą docisku ostrzy do owoców i warzyw czy prędkością mieszania. Do wytwarzania soku nie musimy używać specjalistycznych naczyń – wystarczy zwykła miska, a nawet garnek.
Blender ręczny dedykowany koktajlom i smoothies wyposażony jest w osobną miskę o niezbyt dużej pojemności, najczęściej do pół litra. Więcej nie potrzeba, z racji iż taki blender jest urządzeniem jednoosobowym, a uzyskany z niego sok pije się na świeżo. Można nim wykonywać także inne czynności, np. ubijać jajka.
Alternatywę stanowi blender o budowie kielichowej, dzbankowej. To urządzenie większe, stojące, o misce z pojemnością ponad pół litra. Stanowi rozwiązanie dla par i rodzin, gdzie sok wyciska się dla kilku osób.
Który blender będzie lepszy: ręczny czy kielichowy?
Oba rodzaje blenderów mają swoje wady zalety. Ręczne są lepsze do użytku na szybko, wykonania jednej porcji, błyskawicznego posprzątania i wyjścia z domu. Z kolei kielichowe odznaczają się większą mocą, która pozwala na rozdrobnienie nawet orzechów! Użytkowanie ich zajmuje więcej czasu, podobnie jak późniejsze sprzątanie, ale jest łatwiejsze – blender pracuje samodzielnie. Droższe blendery kielichowe są dużo trwalsze od ręcznych.
Nowatorski blender z bidonem
W odpowiedzi na potrzeby klientów zainteresowanych zdrowym trybem życia producenci blenderów wprowadzili do oferty urządzenia nowego typu – blendery z bidonem. Są to stacjonarne, stojące urządzenia, do których podłączony jest pojemnik w kształcie bidonu. Wytwarzany napój ląduje w nim, co sprawia, że nie musimy zajmować się przelewaniem smoothie, tylko wkładamy bidon do torby i wyruszamy do pracy, na uczelnię czy spacer.
Takie blendry są estetyczne i designerskie – najmodniejsze ze wszystkich rodzajów. Warto wybrać model, który będzie nie tylko funkcjonalny, ale dopasowany do nas.
Moc blendera do smoothie
Moc urządzenia dostosowujemy do tego, jakie posiłki zamierzamy przygotowywać. Blender do smoothies i koktajli musi mieć co najmniej 600 W, ponieważ niższa moc nie pozwoli na zmiksowanie orzechów, kostek lodu czy twardszych warzyw i mrożonych owoców. Nie mniej ważny jest fakt, że to właśnie moc wpływa na stopień rozdrobnienia owoców i warzyw.
Najlepsza moc zarówno dla blenderów ręcznych, jak i kielichowych, to 1000 W. Nie ryzykujemy, że w wytwarzanym przez nas napoju zostaną niezmiksowane kawałki produktów.
Ostrza – kluczowe element blendera
Szczególnie ważne w blenderze są ostrza. Mogą być stałe lub wymienne – w formie nakładek. W zależności od modelu występuje różna liczba ostrzy, a także odmienny ruch. Najlepiej wybrać blender, w którym ostrza obracają się jednocześnie pionowo i poziomo. To sprawi, że koktajl będzie doskonale rozdrobniony. W nowoczesnych blenderach prędkość ostrzy można kontrolować – warto wybierać właśnie takie.