Idealny bekon do burgera? Zobacz, jak go przygotować

31 lipca 2018, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Dobry burger to danie, którego trudno sobie odmówić – zwłaszcza, jeśli dopadł Cię większy głód. A jeżeli masz ochotę na prawdziwą ucztę, dorzuć do niego bekon. Ale koniecznie taki chrupiący i aromatyczny! Zastanawiasz się go, jak go przygotować, aby smakował dokładnie tak, jak np. ten serwowany w restauracjach Burger King? Oto kilka wskazówek, które mogą Ci się przydać.

Jak przygotować bekon idealny i co sprawia, że uzyskuje on swoją chrupkość i intensywny smak? Wbrew pozorom, możesz go dość łatwo przygotować również w domowym zaciszu. Pojawia się oczywiście kilka warunków, jakie musisz spełnić. Zobacz, na czym polega sekret sukcesu.

Dobre mięso to podstawa

Czy boczek to to samo co bekon? I tak, i nie. Oba gatunki są odmianami mięsa wieprzowego. Oba zawierają dość sporą ilość tłuszczu, ale bekon ma go nieco mniej. A to dlatego, że pozyskuje się go z grzbietowej części tuszy wieprzowej, a nie z bocznej – z której (zgodnie z nazwą) pozyskiwany jest boczek. Według innej interpretacji bekonem jest każdy boczek obkrojony z nadmiaru tłuszczu. Bez względu na to, którą wersję tej informacji wybierzesz – aby przygotować chrupiący bekon, który sprawdzi się w burgerze, potrzebujesz mięsa dobrej jakości. Czyli jakiego?

  • W Polsce trudno będzie Ci dostać bekon pod tą nazwą. Niemniej jednak, możesz po prostu sięgnąć po chudy, surowy lub – opcjonalnie – wędzony boczek dobrej jakości.
  • Unikaj mięsa paczkowanego, a jeśli już po nie sięgasz – wybierz takie, które ma jak najmniejszą ilość konserwantów i innych „chemicznych” dodatków. Najlepiej będzie jednak, jeżeli sięgniesz po mięso świeże i samodzielnie potniesz je na plasterki (lub poprosisz o to w masarni).

Cienkie plasterki – dokładnie tak jak w Burger King

Sekretem chrupiącego bekonu, również tego serwowanego w Burger King jest pokrojenie mięsa na cieniutkie plasterki. Im cieńsze, tym lepiej – ta zasada działa podobnie jak w przypadku krojenia ziemniaków na chipsy. A jak uzyskać idealnie cienkie plastry? Najlepiej do tego celu wykorzystać krajalnicę z dobrze naostrzonym nożem – to ona pozwoli idealnie przyciąć mięso. Jeśli jej nie masz, możesz poprosić o pomoc w sklepie mięsnym lub… w ostateczności posłużyć się nożem. Pamiętaj: musi być bardzo ostry, a Twoje ruchy – precyzyjne.

Smażenie na suchej patelni

Aby bekon był chrupiący, musisz go de facto i usmażyć, i wysuszyć. W tym celu potrzebujesz dobrej patelni – najlepiej ceramicznej. Aby przygotować bekon do burgera:

  • rozgrzej mocno suchą patelnię – nie dodawaj żadnego tłuszczu,
  • gdy będzie już rozgrzana, ułóż na niej plasterki bekonu i przykręć ogień – tak, aby jego moc była średnia, a ciepło równomiernie rozprowadzało się w mięsie,
  • kiedy bekon się zarumieni, przewróć plasterki mięsa na drugą stronę i smaż do momentu, aż staną się złociste i chrupiące – pilnuj, aby się nie przypaliły!

Najlepiej będzie, jeśli bekon w tej postaci jak najszybciej trafi na kotlet wołowy i zostanie zamknięty w bułce. Wówczas zyskasz pewność, że nie straci swojej chrupkości ani smaku.