Idealne wina na jesień

24 października 2022, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Chłodniejsza jesienna aura pozwala rozsmakować się w winach treściwych i wyrazistych. Takie wina dzięki aromatom spod znaku przejrzałych czy suszonych owoców, a także dymu i ziół skojarzenia z jesienią nasuwają same. Soczyście owocowy trunek z powabnymi taninami, to dobry pomysł na spokojny lub refleksyjny wieczór.

Zmienia się pogoda, krótsze są dni, a w ślad za tym zmienia się również nasz jadłospis. Znikają gdzieś lekkie sałatki, owoce morza czy pasty, pojawiają się za to mięsa, dania z grzybów oraz gulasze i dziczyzna. Jesień to pora wina, gdy podczas długich, chłodnych wieczorów chętniej zasiadamy w domowym zaciszu z lampką trunku w dłoni. Trunek ten znakomicie pasuje do leniwej jesiennej atmosfery. Wino można serwować bezpośrednio z butelki, ale można też przelać je wcześniej do odpowiedniej karafki. Chodzi o proces dekantacji, bowiem wino powinno chwilę pooddychać, dzięki czemu jego smak staje się pełniejszy.

Cięższe, długo leżakowane czy słodkie wysokoprocentowe wina to zupełnie inne rodzaje wina, niż te, które wybieramy w wakacyjne popołudnie. Idealną propozycją na jesień nie tylko ze względu na swój przepiękny kolor, ale też ze względu na swój wyjątkowy, bogaty smak jest wino czerwone. Bogactwo smaków, duża różnorodność, a nawet właściwości prozdrowotne to tylko niektóre zalety właśnie win czerwonych. Pełne, aksamitne i harmoniczne jest z pewnością wytrawne Amarone D.O.C.G. Classico czy Danese – Primitivo Puglia 2020 zachwycające intensywnym, głębokim rubinowym kolorem oraz aromatem czerwonych dojrzałych owoców i przypraw. Intensywny aromat płatków róż i ziół zauroczy nas w winie ART 2020, intensywny aromat leśnych owoców, nuty czekolady, kawy oraz wanilii w winie De Cus Ripasso 2018, zaś aromat malin i truskawek w winie Due Mari – Dolce Naturale 2017. Pełne, bogate i intensywne wina czerwone z powodzeniem towarzyszą znakomitej jesiennej kuchni.

 

Na jesiennych stołach często królują wina wytrawne i półwytrawne, ale także wina słodkie i półsłodkie, które posiadają zbilansowaną kwasowość i nuty owocowe i kwiatowe. Do jesieni pasują również wina białe. Smak win białych to najczęściej połączenie owoców takich jak jabłka, gruszki, brzoskwinie czy pigwy z aromatami przypraw, suszonych ziół i kwiatów. Niekiedy pojawiają się także nuty chmielowe. Można więc powiedzieć, że białe wina są tak jesienne, jak to tylko możliwe. Koneserom win białych z pewnością do gustu przypadnie półwytrawne Scaia Bianco lub Danese – Garganega, albo półsłodkie Mondo Lirondo o aromacie kwiatu pomarańczy i nutach owoców tropikalnych idealne do ryb, drobiu, serów, sushi, warzyw i makaronów. Pożegnanie z latem i upałami nie musi jednak oznaczać rozstania z winami różowymi. Zwłaszcza, że niektóre ich wersje bez trudu udźwigną wyzwanie w postaci potraw z jesiennego menu. Idealnym wyborem będzie tutaj Scaia Rosato lub Espanillo – Rosado o aromacie leśnych owoców, a także hiszpańskie, aksamitne, świeże i delikatne wino półwytrawne Bobal Rosa.

Jesień obdarowuje nas pysznymi darami, jak soczyste jabłka, słodziutkie śliwki, zachwycająca pomarańczową barwą dynia, bakłażan, zwany również miłosną gruszką i pachnące lasem grzyby. Możemy się także rozpieszczać słodkimi i rozgrzewającymi napojami. Fantastyczną propozycją będzie np. czekolada i czerwone wino, połączenie obu tych składników daje napój idealny na rozgrzanie w chłodne wieczory i zwalczanie jesiennej chandry. Podobnie działa popularny grzaniec. Do przygotowania grzanego wina niezbędny będzie alkohol, który stanie się bazą napoju. Możliwości są niemal nieograniczone. Najpopularniejszym wyborem będzie z pewnością wino czerwone. Jeśli chodzi o stopień jego wytrawności, zależy on tylko i wyłącznie od naszych osobistych preferencji. Świetnie sprawdza się tutaj wino wytrawne lub półwytrawne, które możemy lekko dosłodzić odrobiną miodu, bowiem wina półsłodkie i słodkie do grzańca to typowe i znane klasyki.

Koneserzy w poszukiwaniu nowych smaków i doznań coraz chętniej zwracają się w kierunku niszowych producentów i mniej znanych marek spoza największych ośrodków winiarskich. Możemy także na podstawie wina skomponować fantastyczne drinki na wieczorne spotkania z przyjaciółmi. Spicy Vine Smooch to połączenie białego półwytrawnego wina musującego z cydrem jabłkowym, piwem imbirowym oraz jabłkiem, imbirem i szałwią. Możemy także połączyć różowe wino z ginem, zmiksowanymi brzoskwiniami z puszki, syropem cukrowym i rozmarynem lub czerwone półsłodkie wino z wodą mocno gazowaną i grejpfrutem. Do drinków z winem białym najlepiej jest wykorzystać te odmiany, które są bardziej rześkie i kwaskowe, natomiast bogactwo aromatyczne, jak i pełnia charakteru stanowią o tym, iż drinki z winem czerwonym dobrze sprawdzą się wieczorową porą. Różnorodne drinki z winem stają się coraz bardziej popularne, a liczne przepisy z winem białym, różowym czy czerwonym wychodzą na naprzeciw różnym gustom i upodobaniom.

Jesień to sezon przytulnych wieczorów w domu, przy kominku, z przyjaciółmi i rodziną. Można rzec, że to idealny czas na delektowanie się pysznym jedzeniem… i winami. Dobre wina z pewnością pomogą nam przetrwać jesień, dla jednych wyczekiwaną, dla innych jako stan przejściowy w oczekiwaniu na białe, śnieżne szaleństwa.

Zapraszamy na udane zakupy: mivino.pl