Idealne placki ziemniaczane

21 marca 2011,
dodał: msewka
Artykuł zewnętrzny
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 jajko
  • 30 ml mleka
  • szczypta soli
  • 3 czubate łyżki mąki (ilość zależy od gatunku ziemniaków)
  • olej do smażenia
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku

Opis przygotowania

Cebulę i czosnek drobniutko siekamy i szklimy na malej ilości oleju. Na dno naczynia do którego będziemy trzeć ziemniaki wlewamy mleko. Dwa ziemniaki trzemy na grubej tarce a dwa na najdrobniejszej. Mieszamy dokładnie z mlekiem, dzięki czemu nie ciemnieją.Dodajemy wystudzone cebulę i czosnek, wbijamy jajko, solimy.Partiami dosypujemy po łyżce mąkę i mieszamy. Ciasto musi być odpowiednio gęste, by można było przewracać placki na patelni.
Rozgrzewamy na patelni olej i nakładamy porcje placków. Wielkość zależy od upodobań. Ja smażę na dużej patelni po trzy placki jednocześnie na złoty kolor z obu stron.
Podałam je z gulaszem mięsno-warzywnym.

Dobra rada Cioci Jadzi: do masy ziemniaczanej można zetrzeć jedną marchewkę: placuszki będą miały łagodny smak i piękny kolor.

file1300646582



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.