Idealne placki ziemniaczane

21 marca 2011, dodał: msewka
Artykuł zewnętrzny
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 jajko
  • 30 ml mleka
  • szczypta soli
  • 3 czubate łyżki mąki (ilość zależy od gatunku ziemniaków)
  • olej do smażenia
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku

Opis przygotowania

Cebulę i czosnek drobniutko siekamy i szklimy na malej ilości oleju. Na dno naczynia do którego będziemy trzeć ziemniaki wlewamy mleko. Dwa ziemniaki trzemy na grubej tarce a dwa na najdrobniejszej. Mieszamy dokładnie z mlekiem, dzięki czemu nie ciemnieją.Dodajemy wystudzone cebulę i czosnek, wbijamy jajko, solimy.Partiami dosypujemy po łyżce mąkę i mieszamy. Ciasto musi być odpowiednio gęste, by można było przewracać placki na patelni.
Rozgrzewamy na patelni olej i nakładamy porcje placków. Wielkość zależy od upodobań. Ja smażę na dużej patelni po trzy placki jednocześnie na złoty kolor z obu stron.
Podałam je z gulaszem mięsno-warzywnym.

Dobra rada Cioci Jadzi: do masy ziemniaczanej można zetrzeć jedną marchewkę: placuszki będą miały łagodny smak i piękny kolor.

file1300646582



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...