Hummus z czerwoną papryką i kurczak teryaki
Dziś mamy dla Was dwa bardzo łatwe i szybkie przepisy inspirowane kulturą kulinarną Bliskiego Wschodu. Hummus, wyśmienity dodatek do pity czy chleba, idealny na śniadanie jak i przekąskę, bogaty w błonnik, potas, fosfor i wiele witamin. W drugim przepisie gwiazdami są sos teryaki i kurczak.
Podobno nazwa sosu pochodzi od czasownika ‘teru’ (błyszczeć), ponieważ marynata błyszczy na mięsie od wysokiej zawartości cukru. Poniżej zdecydowanie zdrowsza wersja kurczaka teryaki i wariacje na temat hummusu w wykonaniu Siby. Zachęcamy do śledzenia jej programu ,,Szybkie uczty Siby” na kanale Polsat Food Network, po więcej egzotycznych, ciekawych przepisów. Premiera już 20 kwietnia o godz. 17:00!
HUMMUS Z PIECZONĄ CZERWONĄ PAPRYKĄ
Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: nie dotyczy
Porcja dla 4 osób
SKŁADNIKI:
2 pieczone czerwone papryki ze słoika lub puszki
1 puszka (400 g) ciecierzycy, opłukanej i odsączonej
2 łyżki stołowe pasty tahini
Sok z 1 cytryny
1 ząbek czosnku
Mielony kmin rzymski, ½ łyżeczki
Szczypta soli morskiej, do smaku
2 łyżki stołowe oleju sezamowego
2 łyżki stołowe oleju z oliwek extra virgin
Liście kolendry do dekoracji (opcjonalnie)
1. Wsyp ciecierzycę do cedzaka i opłucz.
2. Włóż papryki do blendera wraz z ciecierzycą, tahini, sokiem z cytryny, całym ząbkiem czosnku, kminem, solą (wsypuj, pocierając aby się skruszyła) oraz olej sezamowy. Miksuj aż powstanie jednolita pasta.
3. Masę przenieś do naczynia i pokrop odrobiną oleju z oliwek. Jeśli chcesz, dekoruj liśćmi kolendry.
KURCZAK TERYAKI
Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: około 10 minut
Porcja dla 4 osób
SKŁADNIKI:
4 piersi kurczaka, oczyszczone ze skóry i kostek
1 1/2 łyżeczki (7 ml) startego imbiru
1 ząbek czosnku, starty
Szczypta soli morskiej
SOS:
4 łyżki stołowe sake
4 łyżki stołowe mirin
4 łyżki stołowe sosu sojowego
2 łyżki stołowe oleju sezamowego plus 2 łyżki stołowe dodatkowo do smażenia
1 łyżeczka startego imbiru
1 ząbek czosnku, zgnieciony
1/2 łyżeczki płatków chilli
DEKORACJA
1 Łyżka stołowa ziaren sezamu, prażonych
Kolendra
Biały ryż, do podania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Przygotuj czosnek, imbir i wymieszaj z solą.
2. Ostrym nożem zrób nakłucia w mięsie, następnie natrzyj je czosnkiem, imbirem i solą. Natrzyj również wewnątrz nacięć, następnie włóż do głębokiego naczynia lub miski.
3. Teraz, w małym dzbanku, wymieszaj ze sobą składniki na sos , następnie zalej mięso.
4. Mocno podgrzej dużą patelnię, wlej na nią olej sezamowy. Smaż kurczaka nacięciami do dołu przez 2-3 minuty, następnie obróć na drugą stronę.
5. Zalej kurczaka sosem i smaż aż marynata lekko zgęstnieje a kurczak będzie gotowy – nie smaż zbyt długo żeby mięso nie wyschło.
6. Podgrzej ryż i nałóż na półmisek.
7. Ułóż kurczaka na ryżu. Na patelni praż ziarna sezamu, posyp nimi kurczaka. Dekoruj liśćmi kolendry.