Humitas – Chilijskie gołąbki

27 września 2013,
dodał: ekolokalnie
Artykuł zewnętrzny

Humitas - Chilijskie gołąbki

Składniki

4 kolby kukurydzy z liśćmi (liście są potrzebne do zawijania)
2,5 szklanki sera tartego (u mnie bloczek mozzarelli)
1 szklanka drobno krojonej cebuli
1,5 łyżeczki kolendry mielonej
2 ząbki czosnku
1/4 szklanki słodkiej śmietany (u mnie 10%)
2 jajka
2 łyżki masła
1 płaska łyżeczka cukru
sól, pieprz

Przygotowanie

Usunąć liście i wyłuskać kukurydzę (widelcem idzie to całkiem sprawnie). Zachować liście, w które zawinie się później masę. Liście wrzucić do gotującej się wody na 10 minut, żeby trochę zmiękły. Wyjąć i osuszyć. Na maśle podsmażyć cebule, dodać kukurydze, czosnek, przyprawy, śmietanę, ser oraz rozbełtane jajka. Mieszać aż masa zgęstnieje. Odstawić z ognia, a powstałą masę nakładać na osuszone liście kukurydzy (zawijać jak gołąbki). Zagotować w garnku wodę, na dno ułożyć oskrobane kolby kukurydzy a na nich zawinięty humitas. Gotować na małym ogniu około 40 minut. Podawać z pikantnym sosem chilli.

Humitas - Chilijskie gołąbkiA

Po więcej moich przepisów zapraszam na jemy.ekolokalnie.pl

Humitas - Chilijskie gołąbki



FORUM - bieżące dyskusje

Tomaszów Mazowiecki
W tym mieście to nie ma szans na normalną pracę - jak jest coś...
Zakazane imiona dla dzieci
Oliwka to dla mnie koszmarne imię -kojarzy się z kosmetykiem ☺
rozstępy w bardzo młodym wieku
Wahania wagi są najgorsze; wtedy skóra rozciąga się i pęka tkanka łączna. ....
Wyjazd na Podlasie
Ostatnio Lubelskie fajnie się promuje w tv, piękne mają tam widoki....