Hot dogi z cukinią i dwukolorowym makaronem
Składniki:
1 cukinia (ok. 23-25 cm długości)
2 parówki
ok. 20 nitek makaronu spaghetti
1 średni burak
sos do hot-dogów
ketchup
przyprawa meksykańska
łyżka natki pietruszki
Przygotowanie:
Cukinię umyć, przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć miąższ z pestkami. Makaron ugotować w dwóch garnkach – do jednego dodać pokrojonego buraka, by uzyskać odpowiedni kolor, do drugiego natkę pietruszki. Odcedzić i nieco przestudzić, a następnie wziąć ok. 5 nitek pomarańczowego makaronu i owinąć parówkę zostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca między kolejnymi owinięciami. To wolne miejsce owinąć z kolei jasnym makaronem z drobinkami natki pietruszki. Tak samo postąpić z drugą parówką i resztą makaronu. Ułożyć parówki w środku wydrążonych połówek cukinii, posypać przyprawą meksykańską, zawinąć w folię aluminiową i zapiekać w piekarniku, w ok. 150 stopniach przez 20-25 min. Następnie wyjąć hot-dogi, zdjąć folię, wyłożyć je na duży talerz i polać: pierwszą sosem do hot-dogów, drugą ketchupem.
To zdrowsza i równie smaczna alternatywa dla zwykłych hot dogów – polecam!