Hiszpańskie lato

8 lipca 2010,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny
Hiszpańskie lato – makaron i szparagi z pomarańczą

Składniki:

8-10 szparagów
1/2 kg groszku cukrowego
5 łyżek oliwy z oliwek
2 pomarańcze
1/2 kg makaronu penne
sól i pieprz do smaku
2 łyżki czerwonego octu winnego
2 lub więcej łyżki posiekanego szczypiorku
Przygotowanie:
W osolonej wodzie ugotować makaron zgodnie z instrukcją. Pokroić szparagi, oczyścić groszek,usunąć skórkę z pomarańczy i pokroić w paski. Wycisnąć sok z pomarańczy i odstawić. Makaron odcedzić i przelać zimną wodą. Wrzucić do miski, dodać łyżkę oleju, podrzucać kilkakrotnie. Odstawić do ostygnięcia na co najmniej 1 godzinę (lub dłużej). Ugotować szparagi (ok. 4-5 min.), przelać zimną wodą. Następnie wrzucić groszek do tej samej wody i gotować przez 2-3 min., odcedzić i przelać zimną wodą. Szparagi i groszek umieścić w lodówce, aby się ochłodziły. Następnie wymieszać szparagi, groszek cukrowy, szczypiorek i sos. Wymieszać dobrze, doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby. Podawać sałatkę przyozdobioną cząstkami pomarańczy.



FORUM - bieżące dyskusje

Uzbekistan i Kazachstan
Jakoś mnie tam nie ciągnie - wolę bardziej cywilizowane miejsca....
kąpiel noworodka
Szare mydlo jest najlepsze, ale dziś mamy Ci nie docenią bo jest zbyt...
Perfumy i Internet
Jeśli zapach jest już sprawdzony, to jak najbardziej można polować na cenowe okazje ulubionych...
Jak przygotować się do pracy w ogro…
Jak ktoś wie, jak się za to zabrać, to z samodzielnego założenia ogrodu...