Hiszpańskie lato

8 lipca 2010,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny
Hiszpańskie lato – makaron i szparagi z pomarańczą

Składniki:

8-10 szparagów
1/2 kg groszku cukrowego
5 łyżek oliwy z oliwek
2 pomarańcze
1/2 kg makaronu penne
sól i pieprz do smaku
2 łyżki czerwonego octu winnego
2 lub więcej łyżki posiekanego szczypiorku
Przygotowanie:
W osolonej wodzie ugotować makaron zgodnie z instrukcją. Pokroić szparagi, oczyścić groszek,usunąć skórkę z pomarańczy i pokroić w paski. Wycisnąć sok z pomarańczy i odstawić. Makaron odcedzić i przelać zimną wodą. Wrzucić do miski, dodać łyżkę oleju, podrzucać kilkakrotnie. Odstawić do ostygnięcia na co najmniej 1 godzinę (lub dłużej). Ugotować szparagi (ok. 4-5 min.), przelać zimną wodą. Następnie wrzucić groszek do tej samej wody i gotować przez 2-3 min., odcedzić i przelać zimną wodą. Szparagi i groszek umieścić w lodówce, aby się ochłodziły. Następnie wymieszać szparagi, groszek cukrowy, szczypiorek i sos. Wymieszać dobrze, doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby. Podawać sałatkę przyozdobioną cząstkami pomarańczy.



FORUM - bieżące dyskusje

Jak odrzucić spadek
Ja miałam 6 miesięcy od śmierci żeby odrzucić spadek, również musiały moje dzieci odrzucić...
Brak zadań domowych
Co o tym sądzicie? Czy myślicie że w początkujących klasach to dobry pomysł?
Ciekawe pomysły na drugie śniadanie…
Mój synek lubi kabanosy, musy albo czekoladę gorzką
Jak nabrać mięśni aby nie bolały ko…
Fizjoterapeuta to strzał w dziesiątkę, odpowiednie ćwiczenia aktywowały mięśnie wokół kolan i jest lepiej....