Hiszpańskie lato

8 lipca 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny
Hiszpańskie lato – makaron i szparagi z pomarańczą

Składniki:

8-10 szparagów
1/2 kg groszku cukrowego
5 łyżek oliwy z oliwek
2 pomarańcze
1/2 kg makaronu penne
sól i pieprz do smaku
2 łyżki czerwonego octu winnego
2 lub więcej łyżki posiekanego szczypiorku
Przygotowanie:
W osolonej wodzie ugotować makaron zgodnie z instrukcją. Pokroić szparagi, oczyścić groszek,usunąć skórkę z pomarańczy i pokroić w paski. Wycisnąć sok z pomarańczy i odstawić. Makaron odcedzić i przelać zimną wodą. Wrzucić do miski, dodać łyżkę oleju, podrzucać kilkakrotnie. Odstawić do ostygnięcia na co najmniej 1 godzinę (lub dłużej). Ugotować szparagi (ok. 4-5 min.), przelać zimną wodą. Następnie wrzucić groszek do tej samej wody i gotować przez 2-3 min., odcedzić i przelać zimną wodą. Szparagi i groszek umieścić w lodówce, aby się ochłodziły. Następnie wymieszać szparagi, groszek cukrowy, szczypiorek i sos. Wymieszać dobrze, doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby. Podawać sałatkę przyozdobioną cząstkami pomarańczy.