Herbicyd groźny dla organizmu – z czym go jemy?
Słyszeliście o herbicydach? Zapewne nie, ponieważ producenci żywności nie chwalą się jakiej chemii używają. Jednak jak się okazuje, jest to bardzo ważne tym bardziej, że może zagrażać naszemu zdrowiu!
Co to takiego?
Herbicydy, to rodzaj pestycydów, który stosuje się w uprawach do zwalczania chwastów. Pomagają przy tworzeniu roślin genetycznie modyfikowanych. Zastosowanie ich w nadmiarze, w niewłaściwych warunkach, albo w nieodpowiedniej fazie rozwoju rośliny może spowodować uszkodzenie rośliny.
Jeden oprysk i chwasty znikają – tak głosi hasło największego producenta herbicydu, który jest najgorszy z możliwych.
Niestety nie należy on do produktów biodegradowalnych.
Roundup
To najbardziej popularny środek ochrony roślin, który oczywiście zawiera herbicydy oraz czynną substancję glifosat. Kiedy używa się glifosatu to padają wszystkie rośliny dookoła oprócz tych GMO, ponieważ wyrosły z nasion specjalnie uodpornionych na Roundup.
Pierwotne zastosowanie
Z pierwszego założenia miał być stosowany do zwalczania chwastów. Niestety okazało się, że ten środek potrzebuje nawet roku, aby się rozłożyć. Producent wpadł na pomysł, że zmodyfikuje rośliny i uodporni je na swój środek, dzięki czemu bez problemu wybije wszystkie chwasty i nie potrzebne zielska. Powstał więc nowy środek o nazwie Roundup Ready.
Jedynie we Francji oraz Niemczech nie jest on sprzedawany. Natomiast, czy konsumenci wiedzą z jakich nasion są kupowane przez nich rośliny? Czy ktoś ich o tym informuje?
Desykacja
Jest to stosowanie środków chemicznych, aby wysuszyć rośliny przed zbiorami. Najbardziej stosowany jest na plantacjach roślin, które mają dużą i wolno wysychającą masę liści.
Dlaczego robi się desykację?
- ziarno w polu nie dojrzewa równo
- przy koszeniu roślin maszyną istnieje ryzyko wkręcenia się łodyg co wydłuża czas żniw
Na takich uprawach znajdują się:
- koniczyna
- lucerna
- rzepak
- słonecznik
- nasienniki buraka
- ziemniaki
Oczywiście do tego procesu jest używany Roundup.
Badania
Naukowcy z Uniwersytetu w północnej Francji przebadali wpływ hericydu na nasze zdrowie:
- Roundup należy do głównych substancji skażających żywność i wodę
- środek zabija komórki człowieka w 2 -3 dni
- zaburza system hormonalny
- zaburza przebieg ciąży i powoduje poronienia
- zaburza przyswajanie aminokwasu odpowiedzialnego za produkcję serotoniny
Herbicyd został wykryty w 70% próbkach moczu Polaków, 17% Szwajcarów, a 10% macedońskich.
Te środki trafiają do organizmu z:
- ziarnami ( kasza, mąka, pieczywo )
- olejem
- ziemniakami
- warzywami
- mięsem
- mlekiem
- płatkami
Warto więc zwrócić nieco większą uwagę na to co jemy. Niestety nie na wszystkich produktach znajdują się informacje o użytych pestycydach, a społeczeństwo nie jest w tym uświadamiane ani informowane !