Biała Herbata – coraz bardziej popularna, niegdyś podawana tylko rodzinie królewskiej, nazywana „eliksirem młodości”, uważana za najzdrowszy napój na świecie. Biała herbata została odkryta podczas dynastii Song w Chinach między 960 a 1279 rokiem. Początkowo mogła być tylko spożywana przez cesarza Chin i jego dwór. Zwykli ludzie mieli całkowity zakaz picia tej herbaty.
Nawet gdy została udostępniona zwykłym ludziom była mało popularna. Było to spowodowane tym, że była bardzo droga i mało dostępna. Dopiero w XIX wieku, gdy herbata była produkowana na większą skalę zyskała swoją popularność na zachodzie. Była ona podawana głównie wyższej klasie społecznej.
Aktualnie jest ona dostępna w Polsce, ale tylko w wyspecjalizowanych sklepach z herbatą. Najłatwiej ją dostać
w sklepie internetowym 1000 smaków świata.
JAK POWSTAJE
Biała herbata powstaje z krzewu Camellia sinensis. Zbierana jest w prowincji Fujian w Chinach. Wykonywane jest to wczesną wiosną, gdy liście są jeszcze zwinięte w pączki. Są owinięte jedwabistą nicią. Od tego powstała nazwa tej herbaty. Są zbierane przez kobiety, które zakładają specjalne jedwabne rękawiczki każdego dnia są zmieniane. Zebrane pączki są poddawane procesowi więdnięcia i suszenia. To właśnie dzięki temu utrzymują swoje niezwykłe właściwości zdrowotne.
PRZYGOTOWANIE
Herbata biała jest delikatniejsza od zielonej, dlatego wymaga też delikatniejszego i staranniejszego parzenia. Jej liście są bardzo lekkie, więc na filiżankę należy ich używać mniej więcej dwukrotnie więcej niż w przypadku innych herbat. Należy je zalewać wodą o temperaturze nie większej niż 80 stopni i parzyć 3-10 minut w zależności od gatunku.
Biała herbata ma niezwykle delikatny aromat i z tego powodu nie należy zaparzać ani podawać jej w naczyniach przesiąkniętych jakimkolwiek zapachem, nawet, jeśli jest to aromat innej herbaty.
GATUNKI HERBAT BIAŁYCH w sklepie 1000 smaków świata :
– Pai Mu Tan z Bambusem – biała herbata z młodych pączków i liści z dodatkiem pędów bambusa. Łagodny smak białej herbaty doskonale łączy się ze smakiem pędów bambusa.
– Silver Needle – Rarytas wśród herbat białych ! Rzadko spotykana, przez co droga herbata, której wrażenia po wypiciu w pełni jednak rekompensują wydane środki. Wyborny, pozostający na długo wyrazisty smak, który czasami można nawet określić mianem „dostojnego”. Klarowny, słomkowo – złoty kolor naparu podkreśla bardzo wysoką jakość, która bierze się ze skrupulatnego procesu produkcji herbaty. Po zerwaniu, pędy o srebrnawym odcieniu natychmiast są suszone metodami naturalnymi. Dzięki obecności jedynie pączków Srebrna Igła (polska nazwa) jest uznawana za najzdrowszą z herbat białych.
– White Tea King – ta biała herbata należy do wysoko cenionych specjałów, daje napar o jasnej, słomkowej barwie, delikatnym smaku i subtelnym aromacie.
– Jade Eyes (Oczy Feniksa) – ekskluzywna biała herbata o ręcznie fantazyjnie uformowanych najmłodszych listkach krzewu herbacianego. Nazwa Jade Eyes odnosi się do wyglądu zwiniętych listków herbaty, które przypominają jadeitowe oczy. Lekki, słomkowy napar wydobywający się z biało – srebrnych liści zwiniętych w charakterystyczny, owalny kształt odkrywa przed nami ciekawy, aromatyczny smak o zabarwieniu owocowym, co zdecydowanie wyróżnia tą herbatę z spośród innych herbat tego typu.
– Czarodziejska Lilia – biała herbata kwitnąca. Ręcznie zwijana herbata w kulce z najmłodszych liści herbacianych o delikatnym kwiatowym aromacie. Po zaparzeniu herbacianej kulki ukazują się pomarańczowe płatki kwiatu lotosu. Jest obowiązkową pozycją wśród innych kwiatowych inspiracji.
– Słodkie Serce – biała herbata kwitnąca. Ręcznie zwijana herbata w kulce to połączenie ciemno-różowego kwiata Globe Amaranta, kwiatu nagietka oraz płatków jaśminu. Po zaparzeniu herbacianej kulki zaczynają uwalniać się pyłki aksamitnego jaśminu. Jest obowiązkową pozycją wśród innych kwiatowych inspiracji.
– Liliowe Wzgórze – biała herbata kwitnąca. Niezwykła herbata, ręcznie zwijana, ukrywająca piękny kwiat lilly połączony z łańcuchem z kwiatów jaśminu. Jest nie tylko niezwykłym widowiskiem dla oczu ale również wspaniałym i orzeźwiającym napojem dla podniebienia. Wyraźnie kwiatowa w zapachu, lekko pikantna w smaku zachwyci nawet zawziętego „przeciwnika” białych herbat.