Hawajskie kotlety schabowe z grilla. Egzotyka spotyka tradycję na ruszcie

1 maja 2025,
dodał: Marta Dasińska

Schab nie jest często wybierany na grilla. A moim zdaniem to błąd. Jest to mięso bardzo łatwe do przygotowania, a jednocześnie stosunkowo chude i przyjemne w przygotowaniu. Grillowane hawajskie kotlety schabowe to łatwy przepis na szybką kolację i idealny pomysł na majówkę przy grillu.

To przepyszne, słodkie i pikantne danie to idealny posiłek na spotkanie w gronie przyjaciół. Myślę, że bardzo ważne jest, aby mieć kilka szybkich i pysznych przepisów na te wieczory, kiedy chcemy spotkać się z przyjaciółmi, a nie spędzać godzin przy przygotowywaniu kolacji. I właśnie tutaj pojawiają się te hawajskie grillowane kotlety schabowe.

Hawajskie kotlety schabowe z grilla

 

Kotlety schabowe  z grilla są szybkie i łatwe w przygotowaniu. Są słodkie i pikantne i chociaż nie są autentyczną kuchnią hawajską, są inspirowane pysznymi smakami i piękną kulturą Hawajów. Zapach z węgla drzewnego, którą uzyskujemy z grilla, idealnie komponuje się zarówno z mięsem, jak i słodkim ananasem.

Mięso możemy marynować przez zaledwie 10 minut, ale aby uzyskać najlepsze rezultaty, warto odczekać co najmniej kilka godzin. Kilka osób twierdziło, że mięso jest dla nich odrobinę za słone. Chociaż testowałam je kilka razy i nie wydawało mi się, aby było przesadnie słone, zdaję sobie sprawę, że każdy ma inne podniebienia. Mając to na uwadze można zastąpić sos sojowy wodą.

Jak długo grillować kotlety schabowe? Ponieważ tak wiele grilli jest różnych (a grubość kotletów wieprzowych również ma na to wpływ), zachęcam do określania stopnia wysmażenia kotletów wieprzowych na podstawie temperatury. Bezpieczna temperatura kotletów schabowych do spożycia wynosi 145 stopni. Najlepiej sprawdza się w tym cyfrowy termometr. Warto zdjąć mięso z grilla w temperaturze 140 stopni i odstawić go w folii na 4 minuty. W tym czasie będzie się gotować w temperaturze 145 stopni i będzie idealnie soczyste.

Co pasuje do kotletów schabowych z grilla? Kilka świetnych surówek, które uzupełnią i dopełnią ten posiłek, jak np.: sałatka z kurczakiem w stylu azjatyckim, chrupiąca surówka typu coleslaw, sałatka z czerwonej kapusty i każdy rodzaj sałaty.

Jak przygotować kotlety schabowe po hawajsku?

Składniki:
– ¾ szklanki sosu sojowego i ¼ szklanki wody
– 1 łyżka oleju sezamowego
– ⅓ szklanki brązowego cukru
– ¼ łyżeczki mielonego imbiru
– ½ łyżeczki pokruszonych płatków czerwonej papryki (lub więcej, jeśli chcesz, aby było pikantnie)
– 3 duże ząbki czosnku, posiekane lub przeciśnięte przez praskę
– 2 łyżki ketchupu
– 1 puszka krążków ananasa
– 8 sztuk cienko pokrojonych kotletów schabowych z kością lub bez
– 2 łyżki mąki kukurydzianej
– 2 łyżki posiekanej szczypiorku, do dekoracji

Przygotowanie:
Ubić sos sojowy, wodę, olej sezamowy, brązowy cukier, mielony imbir, płatki czerwonej papryki, ketchup czosnkowy i sok ananasowy (kilka łyżek). Zalać marynatą kotlety schabowe i odstawić na co najmniej 10 minut lub na całą noc. Spryskać grill sprayem lub oliwą i rozgrzać do wysokiej temperatury. Położyć mięso i krążki ananasa na grillu i odłożyć marynatę, aby przygotować sos. Grillować kotlety przez 3-4 minuty z każdej strony. Gdy temperatura wewnętrzna osiągnie 140 stopni (lub 150 stopni, jeśli chcesz, aby były dobrze wysmażone), zdjąć z grilla i odstawić na 4 minuty, przykryte folią. Podczas gdy mięso się grilluje, podgrzać pozostałą marynatę i gotować przez 3-5 minuty, a następnie zagęścić mąką kukurydzianą wymieszaną z wodą. Skropić mięso i ananasa sosem, posypać posiekanym szczypiorkiem i podawać.



FORUM - bieżące dyskusje

Odpowiedzialność za szkody wyrządzo…
Nie słyszałam o tym. :o Dziwne to były czasy... Choć zdarzają się z kolei...
Meble na taras przed domem
W Jysk widziałam fajne, metalowe zestawy. Dobrze wyprofilowane, mozna dokupić poduchy. Są na tyle...
Krzesła?
> nadja napisał/a: > Podobają mi się całe drewniane, bez obicia. To tak jak mi....
śmierć...
Nigdy na to w ten sposób nie patrzyłam, ale masz całkowitą rację. Może nawet...