Chleb jest jednym z podstawowych produktów naszego żywienia. Przestrzegając zasad zbilansowanej diety powinniśmy spożywać pełnoziarniste pieczywo każdego dnia. Na co zwrócić uwagę przy jego wyborze? Wysoka jakość chleba to kombinacja wielu czynników: smaku, trwałości oraz sposobu wyrobu. Który wybrać?
Receptura Haverlantha
Stworzona w 1570 roku przez Jörgena Haverlantha piekarnia jest po dziś dzień jedną z najstarszych, rodzinnych piekarni w Westfalii. Właśnie dlatego receptura chleba to połączenie tradycji wypieku i składu oraz nowoczesnej formy wytwarzania. W Polsce dystrybutorem pieczywa jest firma Dan Cake Polonia. Lata praktyki oraz przekazywana z pokolenia na pokolenie odpowiednia kompozycja ziaren i mąki odpowiadają za unikalny smak pieczywa.
Sposób wypieku, a wartości odżywcze
Rodzinna marka i tradycyjna receptura chleba zobowiązuje producenta do wybierania składników tylko ze sprawdzonych źródeł. Firma od lat pozyskuje je od rodzimych, westfalskich rolników. To właśnie dzięki nim chleby Haverland posiadają w swoim składzie ponad 60% ziaren zbóż, a tym samym unikalna kombinacja 4 różnych typów ziaren – żyta, owsa, pszenicy i orkiszu. Co więcej, nowoczesna forma pakowania w postaci puszki lub hermetycznego ofoliowania pozwala zachować smak chleba i jego wartości odżywcze na dłużej.
Wybierz jakość
Nasza dieta powinna składać się ze zróżnicowanych produktów, w tym chleba wypiekanego z pełnych ziaren. Dietetycy szczególną uwagę zwracają na chleby żytnie i pumpernikle. Dlaczego skład chleba jest tak ważny? To właśnie od niego zależy, jakich wartości mineralnych dostarczymy naszemu organizmowi. Jeśli jesteśmy na diecie lub prowadzimy aktywny tryb życia – zwracajmy uwagę na skład!