Hashimoto – skuteczny, holistyczny plan zarządzania chorobą – recenzja

27 marca 2022, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Hashimoto – skuteczny, holistyczny plan zarządzania chorobą

 

Choroba Hashimoto to jedna z najpowszechniejszych chorób autoimmunologicznych XXI wieku. Cierpi na nią ponad 800 tysięcy Polaków. Książka Karen Frazier to pierwsza tak wszechstronna i wyczerpująca publikacja przeznaczona specjalnie dla osób z zapaleniem tarczycy Hashimoto, polecana osobom poszukującym strategii żywieniowych w celu radzenia sobie z objawami choroby.

Książka to pełen inspiracji i pomysłów poradnik na holistyczne zarządzanie Hashimoto. Autorka przedstawia spersonalizowany plan stylu życia dla lepszego zdrowia dzięki 75 szybkim i łatwym przepisom wykorzystującym 5 lub mniej głównych składników. Przedstawiony plan pozwoli nam także dostosowywać strategie dotyczące stylu życia, zajmując się fizycznymi i emocjonalnymi objawami niedoczynności tarczycy. Książka łączy porady dotyczące stylu życia, wsparcie emocjonalne i wskazówki dietetyczne z praktycznym planem posiłków zawierającym łatwe do przygotowania, przyjazne dla Hashimoto przepisy. Strategie wzmacniające pomagają stosować zdrowszą dietę, zapewniają lepszy sen i większe współczucie dla siebie, dzięki czemu możemy odkryć drogę do dobrego samopoczucia — na własnych warunkach.

Pierwsza część tej książki opisuje działanie naszego ciała, w szczególności układ odpornościowy i białe krwinki, choroby autoimmunologiczne i ich mechanizmy oraz wyjaśnia, w jaki sposób tarczyca jest składnikiem większego układu, a dokładniej układu hormonalnego, jak działa i współdziała oraz jakie są najbardziej popularne choroby tarczycy. Kolejno autorka szczegółowo opisuje 3 podejścia do zdrowego odżywiania, tj. diety śródziemnomorskiej, diety paleo i diety wegańskiej. Przepisy w książce zawierają połączenie wszystkich tych podejść, dzięki czemu możemy dostosować swoje przepisy do ulubionego stylu odżywiania. Autorka przedstawia też listę produktów, których należy unikać, takich jak: alkohol, kukurydza, nabiał, produkty odzwierzęce, orzeszki ziemne, przetworzona żywność, soja, cukier i sztuczne słodziki oraz ziarna pszenicy i glutenu. Prezentuje również listę produktów, których należy unikać, a należą do nich owoce cytrusowe, ryby i skorupiaki, psiankowate, rośliny strączkowe i orzechy. Natomiast produkty wskazane to owoce i warzywa (z wyjątkiem tych z rodziny psiankowatych), naturalne białka zwierzęce, zioła i przyprawy, zboża, tłuszcze i oleje oraz kilka wybranych przypraw.

Książka zawiera przykładowe menu i listy zakupów. Przepisy są proste i łatwe do wykonania. Dowiecie się, jak przygotować babeczki bananowe, azjatycką zupę z klopsików, faszerowaną cukinię, łosoś imbirowy z puree ze słodkich ziemniaków, musztardę i udziec jagnięcy ziołowy, śliwki gotowane waniliowo-rumiankowe i wiele więcej. Jest to ważne, ponieważ większość z nas nie ma zbyt dużo czasu na przygotowywanie dań bardzo skomplikowanych. Dzięki temu jest to poradnik bardzo przyjazny dla użytkownika. Co prawda czytanie zaleceń dietetycznych to jedno, a wprowadzanie ich w życie to inna sprawa, ale dzięki temu poradnikowi wszystko wydaje się znacznie prostsze i łatwiejsze. Autorka wskazuje dodatkowo, że plan, który obejmuje spożywanie dużej ilości pokarmów bogatych w witaminy i składników odżywczych, jest niezbędny dla układu odpornościowego, tarczycy i ogólnego stanu zdrowia.

Książka jest dostępna TUTAJ