Hamburgery wołowe

25 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Hamburgery wołowe

Danie lubiane przez dzieci . Proste . Szybkie > Można przygotować na zapas . Zamrozić i podgrzewać w miarę potrzeby . Można podawać jako danie obiadowe z ziemniakami i surówką , lub danie kolacyjne w bułce z dodatkami .

Czas :20 minut

Składniki :40 dag mięsa mielonego – wołowego
1 jajko
4 łyżki tartej bułki
sól
pieprz mielony
1 cebula
smalec do smażenia
2 łyżki masła

Cebulę pokroić w ,, piórka „ i usmażyć na złoto na smalcu . Odstawić i trzymać w cieple . Mięso wymieszać z jajkiem , tartą bułką i przyprawami . Uformować 4 płaskie , owalne hamburgery . Smażyć na smalcu po 5 minut z każdej strony . W ostatnim momencie smażenia dodać masło . Podając kłaść na każdego hamburgera porcję usmażonej cebulki .

Jeśli chcemy podać jako ciepłą kolację – wkładamy hamburgera w przeciętą na pół ciepłą bułkę . Dodajemy plasterki pomidora , ogórka, pokrojoną kapustę pekińską , musztardę , majonez , ketchup i co tam kto lubi w hamburgerach.

 

nadesłane: Babciagramolka