Hamburgery po śródziemnomorsku
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
½ kg chudej mielonej wołowiny
2 łyżeczki soli czosnkowej
1 łyżeczka kminku
2 i ½ szklanki jogurtu naturalnego niskotłuszczowego
2 łyżki koperku
1 średnia cukinia, przekrojona wzdłużnie
2 średnie papryki, pokrojone na ćwiartki (wzdłuż)
spray nonstick lub oliwa
½ opakowania kaszy kuskus
4 regularnej wielkości placki pita, przecięte w poprzek na pół
8 małych liści sałaty zielonej
½ kg chudej mielonej wołowiny
2 łyżeczki soli czosnkowej
1 łyżeczka kminku
2 i ½ szklanki jogurtu naturalnego niskotłuszczowego
2 łyżki koperku
1 średnia cukinia, przekrojona wzdłużnie
2 średnie papryki, pokrojone na ćwiartki (wzdłuż)
spray nonstick lub oliwa
½ opakowania kaszy kuskus
4 regularnej wielkości placki pita, przecięte w poprzek na pół
8 małych liści sałaty zielonej
Przygotowanie:
Wymieszać wołowinę, sól i kminek w misce. Uformować 4 kotlety. Jogurt wymieszać z koperkiem w małej misce. Pokropić cukinię i paprykę oliwą/spray nonstick, cukinię grillować 10 min., paprykę 10 do 15 min., obracając kilkakrotnie. Następnie grillować kotleciki wołowe, przez 8 do 10 min. Ugotować kuskus zgodnie z instrukcją, bez dodatku tłuszczu.
Grillowaną cukinię pokroić na kawałki, a hamburgery na połówki Wyłożyć pita sałatą, położyć połowę hamburgera. Polać 1 łyżką jogurtu z koperkiem. Kuskus rozgnieść widelcem i wymieszać z cukinią. Podawać z hamburgerami.
Grillowaną cukinię pokroić na kawałki, a hamburgery na połówki Wyłożyć pita sałatą, położyć połowę hamburgera. Polać 1 łyżką jogurtu z koperkiem. Kuskus rozgnieść widelcem i wymieszać z cukinią. Podawać z hamburgerami.