Hamburgery po śródziemnomorsku

19 kwietnia 2010,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny
Hamburgery po śródziemnomorsku z cukinią i kaszką kuskus
Składniki:
½ kg chudej mielonej wołowiny
2 łyżeczki soli czosnkowej
1 łyżeczka kminku
2  i ½ szklanki jogurtu naturalnego niskotłuszczowego
2 łyżki koperku
1 średnia cukinia, przekrojona wzdłużnie
2 średnie papryki, pokrojone na ćwiartki (wzdłuż)
spray nonstick lub oliwa
½ opakowania kaszy kuskus
4 regularnej wielkości placki pita, przecięte w poprzek na pół
8 małych liści sałaty zielonej
Przygotowanie:
Wymieszać wołowinę, sól i kminek w misce. Uformować 4 kotlety. Jogurt wymieszać z koperkiem w małej misce. Pokropić cukinię i paprykę oliwą/spray nonstick, cukinię grillować 10 min., paprykę 10 do 15 min., obracając kilkakrotnie. Następnie grillować kotleciki wołowe, przez 8 do 10 min. Ugotować kuskus zgodnie z instrukcją, bez dodatku tłuszczu.
Grillowaną cukinię pokroić na kawałki, a hamburgery na połówki Wyłożyć pita sałatą, położyć połowę hamburgera. Polać 1 łyżką jogurtu z koperkiem. Kuskus rozgnieść widelcem i wymieszać z cukinią. Podawać z hamburgerami.



FORUM - bieżące dyskusje

Ile w Was jest narcyzmu?
U mnie narcyzmu jest coraz mniej, akceptuję nawet objawy starzenia :)
dodatkowa gotówka na wesele
Już te wesela nie są tak wystawne, bo ludzie zmądrzeli jak kryzys nastał i inflacja...
Święta Bożego Narodzenia
A ja jem to, co lubię, nie daję się omamić tradycji z jej uświęconymi daniami:)
Dieta przy kamicy nerkowej.
Szczawiany są tu niewskazane, np. obecne w tak zdrowym niby szpinaku...