Halibut ze szparagami

2 marca 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Macerowany w soku z cytryny, smażony na maśle – obłożony delikatnymi szparagami ( młode ze słoiczka ) .

Czas : 15 minut + macerowanie

Składniki :

  • 2 filety z halibuta ( bez skóry )
  • 1,5 cytryny ( a w zasadzie sok wyciśnięty z nich )
  • sól
  • 1 łyżeczka pieprzu kolorowego grubo mielonego
  • 1/2 pieprzu cytrynowego
  • mąka
  • 1/3 kostki masła
  • 1 słoiczek ( 10 dag ) szparagów  młodych w zalewie

Filety halibuta ułożyć w pojemniczki i zalać sokiem z cytryny, posypać pieprzem cytrynowym i połową pieprzu kolorowego. Zostawić na minimum 1 godzinę. Wyjąć i osuszyć. Posolić i posypać pozostałym pieprzem. Oprószyć mąką.

Na patelni rozgrzać masło i smażyć na nim na rumiano  z obu stron halibuta. Zsunąć halibuta na bok. Szparagi odsączyć i położyć na patelnie obok ryby. Delikatnie podgrzać.

Podawać z ziemniakami puree lub z wody obkładając porcje ryby szparagami.

file1299093371



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz