Halibut ze szparagami
Artykuł zewnętrzny
Macerowany w soku z cytryny, smażony na maśle – obłożony delikatnymi szparagami ( młode ze słoiczka ) .
Czas : 15 minut + macerowanie
Składniki :
- 2 filety z halibuta ( bez skóry )
- 1,5 cytryny ( a w zasadzie sok wyciśnięty z nich )
- sól
- 1 łyżeczka pieprzu kolorowego grubo mielonego
- 1/2 pieprzu cytrynowego
- mąka
- 1/3 kostki masła
- 1 słoiczek ( 10 dag ) szparagów młodych w zalewie
Filety halibuta ułożyć w pojemniczki i zalać sokiem z cytryny, posypać pieprzem cytrynowym i połową pieprzu kolorowego. Zostawić na minimum 1 godzinę. Wyjąć i osuszyć. Posolić i posypać pozostałym pieprzem. Oprószyć mąką.
Na patelni rozgrzać masło i smażyć na nim na rumiano z obu stron halibuta. Zsunąć halibuta na bok. Szparagi odsączyć i położyć na patelnie obok ryby. Delikatnie podgrzać.
Podawać z ziemniakami puree lub z wody obkładając porcje ryby szparagami.