Halibut z ananasem
Artykuł zewnętrzny
Pyszna rybka o lekko owocowym smaku .
Czas : 30 minut
Składniki :
- 2 dzwonka halibuta
- 4 plastry ananasa
- 1 szklanka syropu od ananasa
- 1/2 cytryny – sok
- sól
- pieprz mielony ( kolorowy )
- olej z pestek winogron do smażenia
- 1 łyżka masła .
- 1 łyżka mąki
Zrobić marynatę z syropu, soku z cytryny, 1 łyżki oleju, szczypty soli i szczypty pieprzu .Zalać halibuta w pojemniku ( zamykanym ) i wstawić do lodówki na 2 godziny . Przewracać w tym czasie kilka razy . Wyjąć .Osuszyć . Rozgrzać na patelni porcję oleju. na gorącym smażyć na rumiano oprószonego mąką halibuta .W ostatniej fazie smażenia dodać masło .Zdjąć rybę z patelni i trzymać w cieple . A na patelnię położyć 2 plastry ananasa całe i 2 pokrojone w kostkę – posypane pieprzem i chwilę smażyć obracając na drugą stronę .Wlać 2 łyżki syropu z ananasa .Włożyć halibuta i chwilę ogrzewać.