Halibut z ananasem

9 czerwca 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Pyszna rybka o lekko owocowym smaku .

Czas : 30 minut

Składniki :

  • 2 dzwonka halibuta
  • 4 plastry ananasa
  • 1 szklanka syropu od ananasa
  • 1/2 cytryny – sok
  • sól
  • pieprz mielony ( kolorowy )
  • olej z pestek winogron do smażenia
  • 1 łyżka masła .
  • 1 łyżka mąki

Zrobić marynatę z syropu, soku z cytryny, 1 łyżki oleju, szczypty soli i szczypty pieprzu .Zalać halibuta w pojemniku ( zamykanym ) i wstawić do lodówki na 2 godziny . Przewracać w tym czasie kilka razy . Wyjąć .Osuszyć . Rozgrzać na patelni porcję oleju. na gorącym smażyć na rumiano oprószonego mąką halibuta .W ostatniej fazie smażenia dodać masło .Zdjąć rybę z patelni i trzymać w cieple . A na patelnię położyć 2 plastry ananasa całe i 2 pokrojone w kostkę – posypane pieprzem i  chwilę smażyć obracając na drugą stronę .Wlać 2 łyżki syropu z ananasa .Włożyć halibuta i chwilę ogrzewać.

file1276072282