Halibut jabłuszkowy
Artykuł zewnętrzny
Lekko owocowy smaczek doskonale robi halibutowi.
Czas : 30 minut
Składniki :
- 4 dzwonka z halibuta
- 1 słodko-winne jabłko
- sól
- pieprz cytrynowy
- pieprz czarny mielony
- olej słonecznikowy
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka soku jabłkowego klarowanego
- 1 łyżka mąki
- 1/2 szklanki pokrojonego koperku
Zrobić marynatę z 3/4 szklanki soku jabłkowego ,2 łyżek oleju, szczypty soli i łyżeczki pieprzu cytrynowego, połowy kopru .Zalać rybę i zostawić w lodówce na kilka godzin ( przewracać w tym czasie. Wyjąć , osuszyć i oprószyć mąką ( nadmiar strzepnąć ).
Na patelni rozgrzać olej .Smażyć halibuta na rumiano z obu stron. Zdjąć z patelni. Na patelnię dodać masło , koper i utarte jabłko z marynaty ( można odcedzić przez sitko lub wybrać łyżką cedzakową ), resztę soku jabłkowego . Włożyć ponownie halibuta . Podgrzać.