Halibut jabłuszkowy

3 sierpnia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Lekko owocowy smaczek doskonale robi halibutowi.

Czas : 30 minut

Składniki :

  • 4 dzwonka z halibuta
  • 1 słodko-winne jabłko
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • pieprz czarny mielony
  • olej słonecznikowy
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka soku jabłkowego klarowanego
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szklanki pokrojonego koperku

Zrobić  marynatę z 3/4 szklanki  soku jabłkowego ,2 łyżek oleju, szczypty soli i łyżeczki pieprzu cytrynowego, połowy kopru .Zalać rybę i zostawić w lodówce na kilka godzin ( przewracać w tym czasie. Wyjąć , osuszyć  i oprószyć mąką ( nadmiar strzepnąć ).

Na patelni rozgrzać olej .Smażyć halibuta na rumiano z obu stron. Zdjąć z patelni. Na patelnię dodać masło , koper i utarte jabłko z marynaty ( można odcedzić przez sitko lub wybrać łyżką cedzakową ), resztę soku jabłkowego . Włożyć ponownie halibuta . Podgrzać.

file1280819445