Gulaszowa zupa po rosyjsku
Składniki:
1/2 kg. wołowiny
5 łyżek smalcu
4 łyżki mąki
kminek
1 cebula
ostra papryka w proszku 2 łyżeczki
3 ząbki czosnku
1/2 pęczka natki pietruszki
2 łyżki masła
sól
pieprz
4 kromki chleba tostowego
1 i 1/2 litra wody
Przygotowanie:
Mięso opłukać,osuszyć i pokroić w kostkę.Na patelni rozgrzać 3 łyżki smalcu. Cebulę i czosnek obrać ,posiekać i zeszklić na rozgrzanym smalcu.Dodać wołowinę,przez chwilę smażyć,a następnie zawartość patelni przełożyć do garnka.Zalać wodą i dusić do miękkości.Zupę doprawić kminkiem,papryką ostrą,solą i pieprzem.Resztę smalcu rozgrzać na patelni,wsypać mąkę i zasmażyć po czym dodać do zupy.Wymieszać i chwilę jeszcze gotować.Chleb pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle.Zupę podawać z grzankami posypaną posiekaną natką pietruszki.