Gulasz ziemniaczany
Składniki na 4 porcje:
1 kg ziemniaków, 1 czerwona papryka, 2 zielone papryki, duża cebula,
2 gałązki szałwii, 2 łyżki masła, 250 g kiszonej kapusty,
2 łyżki koncentratu pomidorowego, 330 ml soku pomidorowego, 150 g bulionu jarzynowego,
100 ml mocnego czerwonego wina,
kilka suszonych grzybów, świeżo zmielony biały pieprz, sól.
Ziemniaki obrać, pokroić w grube słupki.
Papryki oczyścić i pokroić w paski. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Listki umytej szałwii posiekać.
W garnku rozgrzać masło, zeszklić cebulę, dodać ziemniaki, paprykę, kapustę kiszoną, przecier pomidorowy i sok pomidorowy, szałwię.
Wszystko dusić 5 min. Następnie warzywa podlać bulionem i winem, oprószyć solą, pieprzem, dusić pod przykryciem 15 minut.
Na koniec zdjąć pokrywkę i jeszcze 5 min gotować.