Gulasz ziemniaczany

29 października 2009, dodał: Justyna
Artykuł zewnętrzny


Składniki na 4 porcje:

1 kg ziemniaków, 1 czerwona papryka, 2 zielone papryki, duża cebula,

2 gałązki szałwii, 2 łyżki masła, 250 g kiszonej kapusty,

2 łyżki koncentratu pomidorowego, 330 ml soku pomidorowego, 150 g bulionu jarzynowego,

100 ml mocnego czerwonego wina,

kilka suszonych grzybów, świeżo zmielony biały pieprz, sól.

Ziemniaki obrać, pokroić w grube słupki.

Papryki oczyścić i pokroić w paski. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Listki umytej szałwii posiekać.

W garnku rozgrzać masło, zeszklić cebulę, dodać ziemniaki, paprykę, kapustę kiszoną, przecier pomidorowy i sok pomidorowy, szałwię.

Wszystko dusić 5 min. Następnie warzywa podlać bulionem i winem, oprószyć solą, pieprzem, dusić pod przykryciem 15 minut.

Na koniec zdjąć pokrywkę i jeszcze 5 min gotować.

file1256810308



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz