Gulasz z makaronem
Składniki:
40 dag.cielęciny
20dag.makaronu rurki
3 cebule
3 łyżki koncentratu pomidorowego
łyżka smalcu
kostka rosołowa
łyżka mąki
sól
pieprz
listek laurowy
kilka gałązek świeżego tymianku
2 czerwone papryki
kilka pomidorków koktajlowych
1 zielona papryka
cukinia
Przygotowanie:
Mięso pokroić w grubą kostkę,oprószyć mąką i podsmażyć na smalcu. Przełożyć do rondla.Cebule,papryki i cukinię pokroić w grubą kostkę, a pomidorki na pół.Podsmażyć na smalcu ze smażenia mięsa. Dodać do rondla z mięsem. Tłuszcz pozostały ze smażenia połączyć z koncentratem pomidorowym. Zagotować. Wlać do mięsa i warzyw. Dodać listek laurowy, sól i pieprz.Dusić na małym ogniu przez 40 minut pod przykryciem. W szklance gorącej wody rozpuścić kostkę rosołową. Bulionem podlewać duszące się mięso. Makaron ugotować al dente, odcedzić i dodać do gulaszu. Na koniec posypać tymiankiem.