Gulasz z kurkami
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
1/2 kg szynki wieprzowej bez kości,
1/2 kg polędwicy wołowej,
600g kurek,
duża cebula,
2 duże marchewki,
puszka czerwonej fasoli,
łyżeczka ostrej papryki,
łyżeczka słodkiej papryki,
1/2 łyżeczki bazylii,
1/2 łyżeczki oregano,
2 ząbki czosnku,
sól, pieprz,
czubata łyżka mąki pszennej.
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Oprószyć mąką. Cbulę obrać, posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Dodać mięso, zrumienić ze wszystkich stron. Następnie przełożyć do garnka, dodać drobno posiekiany czosnek i przyprawy. Zalać wodą – ok. 1 szkl. i dusić na małym ogniu ok. godziny, mieszając od czasu do czasu i w razie potrzeby podlewając wodą. Na koniec doprawić do smaku. Podawać np. z ugotowaną na sypko kaszą gryczaną.