Gulasz z kurkami
Uwielbiam kurki- nie mogłam sobie odmówić użycia ich w sezonie do gulaszu .
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
50 dag wieprzowiny od szynki lub schabu ( chudziutkie )
4 duże cebule
25 dag kurek
2 łyżki masła
2 łyżki smalcu
1 łyżeczka mielonego pieprzu
2 łyżeczki mielonej papryki
1 kostka ,, Bulion wieprzowy Knorra ( lub inna ulubiona rosołowa )
1 kostka mięsna Knorra ( lub inna ulubiona )
2 łyżki mąki
3 szklanki wody
1/2 szklanki pokrojonego koperku
Mięso pokroić w grubą kostkę .Posypać pieprzem, papryką wymieszać. Obsmażyć na rumiano na smalcu w rondlu o grubym dnie ( często mieszając ).Dodać pokrojoną w piórka cebulę , kostkę mięsną i Bulion wieprzowy . Zalać 3 szklankami wody .Dusić aż mięso będzie miękkie , a sos odparuje do połowy objętości.
Kurki oczyścić, większe przekroić – małe zostawić w całości .Rozgrzać na patelni masło i smażyć kurki 10 minut delikatnie mieszając by się nie połamały. Osolić delikatnie do smaku.
Zarumienić mąkę na suchej patelni i rozprowadzić ją gulaszem .Dodać do rondla. Doprawić do smaku.
Gdy gulasz jest już gotowy dołożyć kurki i koper , a potem dusić wszystko razem przez moment by smaki się połączyły .
Dodałam do gulaszu koper choć to raczej nie jest składnik często w tej potrawie występujący ale kurki kojarzą mi się zawsze z lekko koperkową nutką . I muszę przyznać , że był to strzał w dziesiątkę .