Gulasz wołowy z mnóstwem warzyw i karmelizowaną cebulą

10 marca 2011, dodał: thegrooba
Artykuł zewnętrzny
  • 500 g mięsa wołowego na gulasz
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • 1 duża marchew
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona lub żółta
  • 20 dag średnich pieczarek
  • 2 cebule czerwone
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3/4 szklanki mrożonego bobu
  • 0,5 l wody
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka karmelizowanej cebuli
  • sól, grubo mielony pieprz
  • 2 łyżeczki przyprawy do dań węgierskich
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka mąki

PRZYGOTOWANIE:

Mięso umyć, osuszyć, pokroić na grubą kostkę. Podsmażyć chwilę mieszając w dużym ganku (najlepiej duży, płaski). Dodać wino, odparować lekko. Warzywa pokroić na grube kawałki i plastry. Wszystkie (prócz bobu) dodać do garnka wraz z  listkami laurowymi i zielem. Zalać wodą (można dodać mniej, jeśli chcecie mieć mniej sosu). Dusić pod przykryciem przez godzinę. Bób zalać wrzątkiem, obrać ze skorupek i dodać do garnka. Doprawić przyprawą węgierską (jej główny składnik to mielona papryka) oraz cukrem. Doprawić dużą ilością pieprzu, solą ziołową lub prowansalską z młynka i karmelizowaną cebulą. Dodać przecier i mąkę wymieszaną z 1/3 szklanki zimnej wody (można dodać 2 łyżki, gulasz będzie gęstszy). Radzę, aby mięso pozostało w tym sosie przez noc i  przestygło. Najlepiej smakuje następnego dnia. Mięso idealnie zmięknie, skruszeje, przejdzie aromatem warzyw, więc warto pomyśleć o obiedzie dzień wcześniej:) Podawać z pszennym pieczywem, np. bagietką.

file1299796993