Gulasz wieprzowy z warzywami
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
- 1 kg wieprzowiny ( od szynki , łopatka ) pokrojonej w kostkę
- garść fasolki szparagowej
- 2 cebule pokrojone w piórka
- ½ dużej kalarepki pokrojonej w dużą kostkę
- 1/8 kalafiora podzielonego na różyczki
- garść kukurydzy konserwowej
- 2 marchewki pokrojone w plasterki
- 4 średnie ziemniaki
- 1 kostka mięsna Winiar
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- pieprz mielony
- sos sojowy
- papryka mielona
- olej ( lub smalec do smażenia wg upodobania )
- 3 szklanki wody
- 2 łyżki mąki
Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć na nim na rumiano pokrojone i lekko posolone mięso ( na 2 łyżkach smalcu ) . Przełożyć do rondla , dorzucić pokrojoną w piórka cebulę , liście laurowe, ziele angielskie, kostkę mięsną .Zalać wodą i dusić przez 1 godzinę na małym gazie. W czasie duszenia mięsa obrać i pokroić warzywa i ziemniaki – zalać je szklanką wody w szerokim garnku i pod szczelnym przykryciem gotować 30 minut. Gdy gulasz jest już miękki zrobić rumianą zasmażkę z mąki ( na suchej patelni ) . Rozprowadzić gulaszem i przełożyć do rondla. Odcedzić warzywa i dodać do gulaszu razem z kukurydzą . Delikatnie zamieszać. Doprawić pieprzem, papryką , sosem sojowym .
Podawać w miseczkach jako danie jednogarnkowe , posypany pokrojoną natką pietruszki.