Gulasz wieprzowy „z kurnej chaty”

15 stycznia 2010,
dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Dalszy ciąg odtwarzania staropolskich smaków .Tym razem – doprawianie czarną porzeczką ( rośnie u nas w stanie dzikim od dawna – doskonałe źródło witaminy C , wykorzystywana w lecznictwie ) – obecnie łatwiej o odmianę ogrodowa .

Czas :2 godziny

Składniki :

30 dag wieprzowiny od szynki ( chudej )

4 cebule duże ( użyłam białej , czerwonej i por )

2 łyżeczki otartego majeranku

2 roztarte ząbki czosnku

3 kulki jałowca

3 owoce tarniny

1 owoc głogu lub dzikiej róży

sól

3 suszone liście lubczyku

2 suszone kapelusze grzybów

2 łyżki smalcu

1 łyżka masła

2 łyżki oleju

3 szklanki wody

konfitura z czarnej porzeczki i miodu ( lekko kwaskowata )

Mięso pokroić w foremną kostkę . posolić , natrzeć pasta z oleju i zmielonych lub dokładnie utłuczonych w moździerzu przypraw (1 ząbek czosnku, majeranek , lubczyk, jałowiec, głóg , tarnina ) .Zostawić na godzinę . Na patelni rozgrzać smalec i wkładać kostki mięsa ( marynatę zetrzeć z niego i zostawić ) .Obsmażyć na rumiano .Podlać szklanką wody i zagotować . Przełożyć do garnka o grubym dnie .

Na patelni podsmażyć na złoto na maśle pokrojoną w ,, piórka „ cebulę .zalać szklanką wody i zagotować .Dodać do mięsa .Wlać resztę wody . Włożyć resztkę marynaty którą zdjęliśmy z mięsa i suszone grzyby .

Dusić najpierw na średnim a potem na małym gazie ok. 1,5 godziny .Gulasz ma się zagęścić ( cebula rozgotować , a mięso być miękkie ) .

Do gulaszu dodać ok. 2 łyżek kwaskowatej konfitury z czarnej porzeczki w miodzie ( w ostateczności z cukrem ).Na końcu dodać 1 roztarty z solą ząbek czosnku .

Użyłam czosnku i 3 rodzajów cebul tzn białej , czerwonej i białej części pora . Nie jestem pewna czy w kuchni staropolskiej używano jednego czy kilku dziko rosnących odmian cebuli .Pewnie tak bo przecież rośliny cebulowe w stanie dzikim rosły ( jak się kto uprze to nawet cebulkę tulipana może traktować jako warzywo ).

Piszę o konfiturze z czarnej porzeczki na bazie miodu bo tak konserwowano owoce dawniej ( a i ja mam to szczęście , ze przyjaciółka Mamy robi przetwory na bazie miodów i zawsze coś tam od niej dostaniemy .Można zamiennie użyć konfitury z cukrem lub suszonej czarnej porzeczki gotowanej chwilę w odrobinie wody , osłodzonej miodem i przetartej przez sito ) .

Nie użyłam czarnego pieprzu robiąc w zamian mieszankę z głogu, tarniny i jałowca .

file1263572604



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.