Gulasz wieprzowy z kolorowymi kulkami

25 września 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Wszelkie odmiany gulaszu mają u nas wzięcie.

Czas: 1 godzina

Składniki:

1 kg wieprzowiny od szynki (chudej)

2 łyżki smalcu

maggi

1 łyżeczka mielonego pieprzu

2 łyżeczki mielonej papryki

3 liście laurowe

5 ziaren ziela angielskiego

4 cebule

1 szklanka odsączonej kukurydzy konserwowej

1 szklanka odsączonego groszku konserwowego

2 łyżki mąki

przyprawa do gulaszu (ulubionej firmy)

4 szklanki wody

Mięso pokroić w grubą kostkę  Posypać pieprzem, papryką wymieszać. Obsmażyć na rumiano na smalcu w rondlu o grubym dnie (często mieszając). Dodać pokrojoną w piórka cebulę, ziele angielskie, liście laurowe. Zalać 4 szklankami wody. Dusić aż mięso będzie miękkie, a sos odparuje do połowy objętości. Zarumienić mąkę na suchej patelni i rozprowadzić ją gulaszem. Dodać do rondla. Wsypać groszek i kukurydzę.  Doprawić gulasz  do smaku.

Podawać z kopytkami lub innymi kluskami  posypany pokrojoną natką pietruszki.

file1285445130