Gulasz po węgiersku oryginalny przepis

17 października 2011, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • pokrojone w kostkę mięso – wolowe, wieprzowe bądź drobiowe – w zależności od upodobań.
  • puszka pomidorów bez skórki
  • wytrawne czerwone wino węgierskie
  • ostra papryka mielona
  • słodka papryka mielona
  • smalec
  • kminek
  • czerwona papryka konserwowa i liść pietruszki – do dekoracji


Marynata:

 

 

ostra papryka mielona

 

słodka papryka mielona
kminek

czosnek
cebula
olej słonecznikowy
Mięso na gulasz połączyć z marynatą i odstawić na kilkanaście godzin w chłodne miejsce.
Marynata z papryki:

Słodką i ostrą paprykę wymieszać z kminkiem i czosnkiem, dodać pokrojoną w piórka cebulę, połączyć z mięsem, następnie polać odrobiną oleju słonecznikowego. Całość wymieszać i odstawić na kilka-kilkanaście godzin w chłodne miejsce.
Wrzucić mięso do garnka, dodać pomidory bez skórki i czerwone wino. Na patelni przesmażyć na smalcu paprykę, a gdy nabierze głębokiego, czerownego koloru i zacznie intensywnie pachnieć – dodać do gulaszu. Doprawić kminkiem (najlepiej nie zmielonym). Przybrać paskiem czerwonej papryki konserwowej i liściem pietruszki.
Podawać ze śmietaną i plackami.

Przepis nadesłany przez sklep z węgierskimi produktami: www.organiczny.pl