Gulasz po węgiersku oryginalny przepis
Składniki:
- pokrojone w kostkę mięso – wolowe, wieprzowe bądź drobiowe – w zależności od upodobań.
- puszka pomidorów bez skórki
- wytrawne czerwone wino węgierskie
- ostra papryka mielona
- słodka papryka mielona
- smalec
- kminek
- czerwona papryka konserwowa i liść pietruszki – do dekoracji
Marynata:
czosnek
cebula
olej słonecznikowy
Mięso na gulasz połączyć z marynatą i odstawić na kilkanaście godzin w chłodne miejsce.
Marynata z papryki:
Słodką i ostrą paprykę wymieszać z kminkiem i czosnkiem, dodać pokrojoną w piórka cebulę, połączyć z mięsem, następnie polać odrobiną oleju słonecznikowego. Całość wymieszać i odstawić na kilka-kilkanaście godzin w chłodne miejsce.
Wrzucić mięso do garnka, dodać pomidory bez skórki i czerwone wino. Na patelni przesmażyć na smalcu paprykę, a gdy nabierze głębokiego, czerownego koloru i zacznie intensywnie pachnieć – dodać do gulaszu. Doprawić kminkiem (najlepiej nie zmielonym). Przybrać paskiem czerwonej papryki konserwowej i liściem pietruszki.
Podawać ze śmietaną i plackami.
Przepis nadesłany przez sklep z węgierskimi produktami: www.organiczny.pl