Guacamole to więcej niż pasta z awokado. Ta meksykańska klasyka to prawdziwa bomba zdrowia i smaku

Avatar photo
8 maja 2025,
dodał: Ewelina Szadkowska

Guacamole to kremowy dip z awokado, który zyskał ogromną popularność na całym świecie. Choć wywodzi się z kuchni meksykańskiej, dziś stanowi modny dodatek do kanapek, sałatek czy dań z grilla. Jego aksamitna konsystencja, intensywny smak i prozdrowotne właściwości sprawiają, że coraz więcej osób sięga po ten zielony przysmak. Dziś przedstawiamy aż trzy niebanalne propozycje jego podania.

W klasycznej wersji guacamole łączy się dojrzałe awokado z sokiem z limonki, cebulą, pomidorami, czosnkiem oraz świeżą kolendrą. Całość miesza się delikatnie widelcem, aby nie utracić charakterystycznej struktury. Guacamole najczęściej podaje się jako przystawkę z nachosami. To świetny dodatek do tortilli, tacos, pieczonych ziemniaków, warzyw lub smarowidło do grzanek czy świeżego pieczywa. 

guacamole

Historia guacamole – kilka ciekawostek

Guacamole pochodzi z Meksyku. To rodzaj salsy, a więc gęstego sosu podawanego na zimno. Salsy robi się z roztartych, zmiksowanych lub drobno siekanych, surowych lub gotowanych warzyw. Początki guacamole sięgają czasów rozwoju cywilizacji Azteków. Pierwotnie miąższ awokado rozcierany był z solą i sokiem z limonki. Nierzadko dodawano do niego pomidory, paprykę chili, cebulę, kolendrę, czosnek i inne przyprawy.  Obecnie funkcjonująca nazwa sosu pochodzi z języka hiszpańskiego. Przed konkwistą głównym językiem Meksyku był aztecki nahuatl. To z niego wywodzi się pierwotna nazwa āhuacamolli (āhuacatl – awokado, molli – sos). 

Czy guacamole jest zdrowe? 

Guacamole nie tylko smakuje wyśmienicie, lecz także wpływa korzystnie na zdrowie. Awokado jest źródłem zdrowych tłuszczów jednonienasyconych omega-9, które wspierają pracę serca. Zawiera również błonnik, który wspomaga trawienie, oraz witaminy C, E, K i z grupy B. Dzięki obecności potasu reguluje ciśnienie krwi, a antyoksydanty w nim zawarte chronią komórki przed starzeniem. Regularne spożywanie guacamole może również wpływać na poprawę koncentracji i obniżenie poziomu złego cholesterolu. Co więcej, dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu świetnie sprawdza się w diecie osób z insulinoopornością. Dodatki, takie jak czosnek, kolendra czy limonka, wzmacniają odporność i działają przeciwzapalnie. 

Trzy wyjątkowe przepisy na guacamole – klasyczne, z mango i śródziemnomorskie 

Miłośnicy pikantnych potraw z pewnością skuszą się na meksykański wariant. Dla osób szukających urozmaicenia ciekawą propozycją będzie guacamole z mango i chili. Z kolei fani kuchni śródziemnomorskiej powinni spróbować guacamole z oliwkami i fetą. Wypróbuj któryś z poniższych przepisów, lub stwórz własną wersję sosu. 

Klasyczne guacamole meksykańskie – pikantne: 

– 1 duże awokado Hass, 

– 1 limonka (opcjonalnie cytryna), 

– 1 mały pomidor, 

– 1 czerwona cebula, 

– 1/4 pęczku świeżej kolendry, 

– 5-6 ziarenek kolendry utartych w moździerzu, 

– 2 małe chilli peperoncino (lub chilli w proszku), 

– 4-5 łyżek oliwy z oliwek, 

– sól oraz pieprz. 

Miąższ awokado rozgnieć widelcem. Dodaj oliwę z oliwek, sól i pieprz. Wyciśnij sok z jednej limonki. Następnie utrzyj w moździerzu kilka ziarenek kolendry oraz papryczki chilli. Od Ciebie zależy, jak bardzo pikantny stworzysz sos. Z pomidora usuń nasiona i pokrój na bardzo drobną kostkę. Również na drobno pokrój czerwoną cebulę. Posiekaj świeżą kolendrę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. 

Guacamole z mango i chilli: 

– dojrzałe awokado, 

– dojrzały owoc mango, 

– mała papryczka chilli,  

– sok z jednej limonki, 

– sól morska. 

Do rozgniecionego awokado dodaj pokrojone w kostkę mango i świeże chilli. Wyciśnij sok z limonki oraz przypraw szczyptą soli morskiej. Słodko-ostra wersja pasuje do pieczonego kurczaka, ryb oraz jako nietuzinkowy dip do owoców morza. 

Guacamole śródziemnomorskie: 

– dojrzałe awokado, 

– 80 g serka feta, 

– kilka oliwek zielonych lub czarnych, 

– oregano, 

– ząbek czosnku, 

– oliwa z oliwek. 

Rozkrusz widelcem fetę. Przeciśnij przez praskę czosnek. Oliwki drobno posiekaj. Miąższ z awokado połącz widelcem z fetą, oliwkami, czosnkiem i oregano. Dodaj odrobinę oliwy z oliwek. Dzięki tym dodatkom smak staje się głębszy, a dip idealnie komponuje się z grzankami i pieczonymi warzywami. Jest też świetną pastą do wrapów. 

Przygotowując guacamole wybieraj dojrzałe, lekko miękkie owoce. To wpłynie na smak i konsystencję gotowego dipu. Warto wiedzieć, że awokado nie dojrzewa na drzewie, lecz dopiero po zerwaniu. W sklepie wybieraj twardsze owoce, jeśli nie chcesz wykorzystać ich od razu. Pod względem kulturowym guacamole stało się symbolem zdrowego stylu życia i kulinarnego minimalizmu. W niektórych krajach obchodzi się nawet Narodowy Dzień Guacamole, przypadający 16 września. Zarówno smakosze, jak i osoby dbające o zdrowie znajdą w guacamole idealne połączenie prostoty i wartości odżywczych. Dzięki różnorodnym wariantom można je dostosować do każdego gustu, co czyni z niego uniwersalną przekąskę na każdą okazję. 



FORUM - bieżące dyskusje

Co nas czeka za 200 mln lat?
Pewnie zależy od tego, jak szybko będą postępować te zmiany. Jeśli szybko, to...
Goście weselni do wynajęcia
A mnie wydaje się to dziwne. Czy już nie lepiej poprosić zaproszonych (rodzinę...
Zabawa na weselu bez osoby towarzys…
Jeśli na weselu jest mało niesparowanych osób, to rzeczywiście da się odczuć,...
Leczenie pajączków
Czy jakiekolwiek metody działają na stare pajączki, takie wieloletnie?