Grzyby w śmietanie wg Yvonne

28 października 2009, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

½ kg świeżych mieszanych grzybów leśnych

1 litr wody

200 g śmietany 12%

1 duża cebula

4 ząbki czosnku

3 łyżki oleju ryżowego

2 płaskie łyżki mąki

1 łyżeczka mielonego białego pieprzu

5 krążków suszonej papryki chilli

1 łyżeczka soli morskiej

1 łyżeczka przyprawy „Suszone borowiki”

½ łyżeczki kolorowego mielonego pieprzu

Wykonanie:

W garnku zagotować wodę. Grzyby oczyścić, pokroić na większe kawałki. Wrzucić je do wrzątku i gotować 5 minut (od momentu rozpoczęcia wrzenia). Odcedzić. Wywar zachować.

Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekać. Na zimną patelnię wlać olej, wrzucić cebulę, włączyć gaz. Smażyć do momentu, aż cebula będzie szklista, dodać czosnek, chilli i grzyby. Smażyć razem przez 5 minut. Wlać 3 szklanki wywaru z grzybów. Dusić pod przykryciem 20 minut. Śmietanę rozmieszać z mąką, 10 łyżkami zimnej wody i przyprawami. Wlać do grzybów. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.

Smacznego!

file1256729749



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...