Pieczarki w marynacie pomidorowej czyli Grzyby jak ryby
Artykuł zewnętrzny
Składniki: 1 kg pieczarek bez nóżek, 2 jajka, 3 cebule, 3 duże ogórki konserwowe, sól, pieprz, olej, bułka tarta.
Grzyby oczyścić, zamoczyć w rozkłóconym jajku przyprawionym solą i pieprzem, następnie w bułce tartej. Usmażyć na oleju. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oleju. Ogórki pokroić w półplastreki. W naczyniu warstwowo układać grzyby, cebulę i ogórki.
Zalewa: 3 szkl. wody, 12 łyżek octu, 6 łyżek cukru, 6 łyżek pikantnego ketchupu, mały słoiczek koncentratu pomidorowego, łyżka soli, 5 ziaren pieprzu, 3 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego.
Składniki zalewy zagotować. Gorącą zalewą zalać grzyby. Schłodzić.