Grzybowe fusion dla Małpy
Grzyby to produkt kuchni całego świata .Ciekawa byłam jak smakuje łączenie smaków chińskich i polskich w prozaicznej grzybowej .
Czas : 1 godzina
Składniki :
6 kapeluszy prawdziwków – suszonych
6 grzybów Mun
6 suszonych kurek
6 suszonych podgrzybków
4 małe cebule
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
1 łyżka kremowego serka topionego
sól
pieprz mielony
sos sojowy- grzybowy
szczypta przyprawy do dań chińskich ( takiej jaką się używa )
2 łyżki mąki
½ litra bulionu drobiowego lub warzywnego ( może być z kostki )
garść makaronu ryżowego wstążki
Grzyby namoczyć i ugotować ( ok. 30 minut ) w szklance wody . Odsączyć – wywar zostawić . Grzyby pokroić w paseczki .
Cebulę pokroić w piórka i zezłościć na maśle . Grzyby , cebulę , wywar z grzybów i bulion wymieszać razem i gotować na małym gazie 30 minut. Doprawić sosem sojowym, pieprzem i przyprawą do dań chińskich .Zagęścić mąką roztartą z olejem i serkiem .Zagotować .
Makaron zalać osolonym wrzątkiem i zostawić pod przykryciem na 10 minut. Odcedzić ( przekroić ) .
Podawać zupę z makaronem ryżowym wstążki lub penne ryżowym .